Menu
  • Výživa / Konzultace
    • Vědomá výživa a konzultace
    • Kuchařka Vtipné kaše
    • Ájurvéda v ❤️ Evropy
  • sezení / kurzy
    • Access Bars® sezení – uvolnění napětí
    • Access Bars® kurzy
  • Recepty
  • Akce
    • Kurzy a workshopy
    • Rozhovory a semináře
    • Vaření na ČT i live
  • O mně
  • Kontakt

Foodblog

Jablečný koláč s datlovou pastou

Datum zveřejnění: 4.2.2015

Rubriky: Recepty | Saláty
Jablečný datlový koláč

Zní exoticky a navozuje pocit, že jej z běžných surovin neupečete. Opak je pravdou. Datlovou pastu si totiž celkem snadno vyrobíte doma ze sušených datlí. Inspirací k tomuto sladkému dílu mi byl recept kuchařky ze Svatojánu. Jenže originál volal po pastě z datlí a sezamu Tahinli Hurma. Tou jen tak někdo doma nedisponuje, zatímco sušené datle…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Saláty Tagged Bez laktózy, Bez vajec, Bezlepkové, Dezerty, Moučníky, Podzimní sezóna, Pro celou rodinu, Pro děti, Pro těhotné, Zimní sezóna

Domácí ořechové a semínkové mléko

Datum zveřejnění: 20.1.2015

Rubriky: Nápoje | Recepty
Ořechové mléko

Mandlové mléko, mléko z vlašských ořechů nebo makové mléko. To vše vás v tomto článku naučím připravit přímo doma.

Přečíst více »

Posted in Nápoje, Recepty Tagged Bez laktózy, Nápoje, Pro celou rodinu, Pro děti, Pro těhotné, Veganské

Kysané zelí a polévka na kocovinu

Datum zveřejnění: 14.1.2015

Rubriky: Konzervace | Polévky | Recepty
Nádoba na kvašené zelí

Až budete trpět přeslazením, uvařte si polévku z kysaného zelí. Ideálně z vašeho domácího. Pickles se mu taky říká. Fermetace je znovuobjevený hit posledních let. Boom kvašení na netu přišel až poté, co do českého food světa proniklo pickles – obrat označující nakládanou kvašenou zeleninu. Přitom například zelí se tu nakládalo už dávno pradávno a nebylo na…

Přečíst více »

Posted in Konzervace, Polévky, Recepty Tagged Fermentace, Jarní sezóna, Zimní sezóna

Opilé švestky s mandlí a čokoládou

Datum zveřejnění: 19.12.2014

Rubriky: Recepty | Sladké
Opilé švestky

Měla jsem nutkání naložit švestky do likéru. Výsledkem jsou impozantní opilé švestky. Ideální, snadné a efektní cukroví nebo taky jedlý dárek. Jestli jej tedy vydržíte hned nesníst. V receptu likér můžete nahradit rumem, v tom není problém. Stejně tak můžete vyrobit VERZI PRO DĚTI máčením švestek v jablečném moštu (nejraději z Hostětína). Abych dostála slušnosti, pro recept…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Sladké Tagged Bezlepkové, Cukroví, Vánoce, Zimní sezóna

Domácí hořčice

Datum zveřejnění: 4.12.2014

Rubriky: Konzervace | Přílohy | Recepty
Domácí hořčice

Mým favoritem co se jedlých dárků týče je domácí hořčice. Chcete-li někoho obdarovat ryze domácím produktem, máte hned několik famózně znějících a stejně tak chutnajících možností. Na českém trhu nenajdete food časopis, který by před svátky neradil, jak vyrobit jedlé dárky. Většinou jde o ochucený domácí ocet, olej, sůl nebo likér. My si dáme recept…

Přečíst více »

Posted in Konzervace, Přílohy, Recepty Tagged Bezlepkové, Konzervace, Pro celou rodinu

Pohankové perníčky

Datum zveřejnění: 1.12.2014

Rubriky: Recepty | Sladké
Pohankové perníčky

Stačí zvolit vhodný druh mouky, přidat jednu kouzelnou přísadu a v troubě vyrostou pěkně kypré pohankové perníčky. Dnes už není žádný problém upéct bezlepkové cukroví za velmi slušnou cenu. Na trhu jsou k mání takové bezlepkové možnosti,  že není třeba vyhledávat speciální směsi mouky. Ty mi ani nevyhovují (cenou ani složením). K dobrému bezlepkovému pečení…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Sladké Tagged Bezlepkové, Cukroví, Vánoce, Zimní sezóna

Topinambury: salát a trocha osvěty

Datum zveřejnění: 4.11.2014

Rubriky: Recepty | Saláty
Topinambury

Slunečnice topinambur..tak se jmenuje správně, je nenáročná rostlina. Na zahradě udělá spoustu vysoké parády (dorůstá výšky až 1,5 m) a její hlízy jsou chutné, zdravé a mrazuvzdorné. Pokud to dovolí mráz, můžete si čerstvé topinambury vykopávat ze země celou zimu. Topinambury by měli vyhledávat především DIABETICI. Hlízy totiž neobsahují škrob, ale inulin. INULIN je oligo nebo polysacharid –…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Saláty Tagged Bezlepkové, Raw, Saláty, Veganské, Zeleninové

Černá ředkev: pomazánka a domácí sýr

Datum zveřejnění: 2.11.2014

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Svačiny
Pomazánka z černé ředkve -suroviny

Žádná zelenina není obyčejná. Černá ředkev je neobyčejná mimo jiné v blahodárném účinku na játra a kašel. Štiplavost ztlumíme tvarohovou peřinou a léčivé účinky podpoříme zázvorem. Chcete-li někoho (zejména Kapha konstituce) chutně zdravotně nadopovat, můžete začít. Tahle pomazánka je jakousi fúzí surovin babiččiny zahrádky a orientálního koření. Černá ředkev je v našich končinách známa už…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Svačiny Tagged Bezlepkové, Podzimní sezóna, Svačina, Vegetariánské, Zimní sezóna

Salát z pečené dýně s polníčkem a fetou

Datum zveřejnění: 5.10.2014

Rubriky: Hlavní chody | Recepty | Saláty
Salát z pečené dýně s polníčkem a fetou

Sklidila jsem poslední dýně a teď mi na zahradě bují polníček. Tihle dva v jednom receptu fungují překvapivě skvěle. Někdy minulý rok v říjnu jsem na kraj zahrady, co je nejblíž domu, zasadila jeden sáček polníčkových semínek. Do nehostinného písku s hlínou a tam, kde děti šlapou velmi rádi. První sklizeň – pár lístků a…

Přečíst více »

Posted in Hlavní chody, Recepty, Saláty Tagged Bezlepkové, Podzimní sezóna, Saláty, Zimní sezóna

Pečené papriky ve skle

Datum zveřejnění: 14.8.2014

Rubriky: Konzervace | Přílohy | Recepty | Saláty
Pečené papriky

Chcete-li si paprikově užívat i v zimě, naložte si své pečené papriky. Je skvělá do salátů nebo pomazánek a hlavně v ní máte domácí jistotu, že víte co jíte. Nejnovější poznatky vědy o zdravé výživě hlásají, že zeleninu či ovoce je nejlepší dopřávat si, když je jejich sezóna. Takže pro naše rajčata, papriky, okurky atd….

Přečíst více »

Posted in Konzervace, Přílohy, Recepty, Saláty Tagged Konzervace, Letní sezóna, Přílohy, Saláty, Veganské
  • 18 of 21
  • « Předchozí
  • 1
  • …
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Další »

Akce a vystoupení

  • Večery s ájurvédou před prázdninami
  • Jarní očista s ájurvédou
  • Mukhabhyanga – zažijte něco jedinečného

Pro tělo i duši

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…
  • Jak podpořit močové …

Témata – štítky – navigace

Ajurvéda Alergie Bez cukru Bez laktózy Bezlepkové Bez vajec bylinky Celiakie Cukroví Detox Dezerty Diety Dip Dobré ráno Džemy Fermentace Hlavní chody Houby Jarní sezóna Jedlý plevel Kaše Konzervace Kosmetika Krémy a oleje na tělo Letní sezóna Luštěniny Moučníky Nápoje Obědy Ovoce Pesto Pitta dóša Podzimní sezóna Polévky Pomazánky Pro celou rodinu Pro děti Pro těhotné Příkrmy Přílohy Raw Saláty Sama doma Seriál v Apetitu Sirupy Sladkosti Slané koláče Smoothie Snídaně Svačina TerapieChutí Veganské Vegetariánské Večeře Vánoce Váta Zavařování Zdravá výživa Zeleninové Zimní sezóna ájurvéda Články v Apetit veggie!

Pár obrázku z toho všeho, co tu najdete…

Červená řepa s quinoou
Nejvláčnější bezlepkový perník

Banánový chlebíček

Tymiánový sirup
Meruňkové celozrnné knedlíky


Minestrone
Jogurtová banánová zmrzlina s mákem

Meruňkový džem

Pohankový dortík s tvarohovým krémem

Kdo jsem

Průvodkyně vědomou výživou a ájurvédou, facilitátorka a terapeutka Access Bars® a máma tří dětí. Přináším informace, jak o sebe výživně pečovat v souladu se svou konstitucí. Ladím uvolnění těla a pouštění bloků z podvědomí tak, aby bylo možné žít více v lehkosti, radosti a hojnosti. Posouvám hranice toho, co jste si mysleli, že není možné. Jednoduše, chutně a s láskou.

Čím Tě podpořím

  • E-book Lehkost na talíři a v těle
  • Originální kuchařka Vtipné kaše
  • Kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí
  • Uvolňující péče Access Bars®
  • Certifikované kurzy Access Bars®
  • Inspirativní vysílání – vystoupení – akce

Novinky

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…

Kontakt

Ing. Věra Strnadová

e-mail: veruska(zavináč)veruska.cz

© 2025 Ing. Věra Strnadová - všechna práva vyhrazena
Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zásady cookies | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Proweby.cz
Spravovat souhlas s cookies

Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.

Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit nastavení
{title} {title} {title}