Opilé švestky s mandlí a čokoládou

Měla jsem nutkání naložit švestky do likéru. Výsledkem jsou impozantní opilé švestky. Ideální, snadné a efektní cukroví nebo taky jedlý dárek. Jestli jej tedy vydržíte hned nesníst.

V receptu likér můžete nahradit rumem, v tom není problém. Stejně tak můžete vyrobit VERZI PRO DĚTI máčením švestek v jablečném moštu (nejraději z Hostětína). Abych dostála slušnosti, pro recept na sušené švestky mi byl inspirací letošní vánoční Apetit.

Opilé švestky s mandlí a čokoládou

Suroviny na 40 kousků:

  • 40 sušených švestek (ideálně nesířených)
  • 40 celých mandlí (ideálně loupaných)
  • pro dospělé: 200 ml libovolného likéru nebo rumu
  • pro děti: 200 ml jablečného moštu
  • 150 g 70% čokolády
  • nebo pro nižší glykemický index 140 g kakaové hmoty plus 10 g kakaového másla, případně trocha javorového sirupu
  • po malé hrstce dýňových semínek a ořechů (vlašské nebo lískové)

Postup:

Sušené švestky důkladně opláchněte. Švestky rozložte do misky a zalijte likérem – hodí se mělká mísa o větším průměru, všechny švestky by měly být ponořené. Nechte aspoň dvě hodiny nasáknout, ideálně půl dne a nebo klidně přes noc. To pak budou švestky echt opilé.

Máčíte-li švestky půl dne nebo přes noc, namočte na stejnou dobu do studené vody i mandle. Tím je aktivujete a učiníte lepé stravitelnými.

Čokoládu nebo kakaovou hmotu s máslem rozpusťte nad parou.
Semínka a ořechy rozmixujte najemno.
Nasáknuté švestky slijte přes cedník, lehce zmáčkněte a otřete kuchyňskou utěrkou, aby z nich likér nekapal.

Pak jednu švestku po druhé plňte mandlí, máčejte v rozpuštěné čokoládě a obalujte v rozmixovaných semínkách a oříšcích. Část švestek můžete nechat jen tak v čokoládě – ty jsou chuťově výraznější.
Strčte na chvíli do lednice ztuhnout a ochutnejte. Skladujte v chladu.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.