Domácí hořčice

Mým favoritem se pro letošní Vánoce stala domácí hořčice.

Chcete-li někoho obdarovat ryze domácím produktem, máte hned několik famózně znějících a stejně tak chutnajících možností. Na českém trhu nenajdete food časopis, který by před svátky neradil, jak vyrobit jedlé dárky. Prošla jsem všechny seriózní časopisy o jídle a mám pocit, že letos je nejvíc v módě ochucený domácí ocet, olej, sůl nebo likér. A nakonec jsem v Gurmetu narazila na domácí horčici, co mě oslovila. Z nadšení je to u mě k vyzkoušení jen kousek. První ročník mé TYMIÁNOVÉ (počertech ostré) hořčice je tedy na světě.

Ostrá a octová

Dovezla jsem skleničku na ochutnávku k našim. Máma je hořčicových poměrů znalá. Za dob mého dětství dělala ve Frutě, zrovna v závodě, kde se mimo jiné stáčela do kelímků i hořčice. Hořčici má nachutnatou (byť pracovala v kanceláři). Znalecky pohodila hlavou.. je strašně ostrá a máš tam moc octa. Nedovedu si představit, co by to byl za výbuch v puse, kdybych se držela druhého receptu z Gurmetu a dala do hořčice ještě chilli.

Povel pro mě zkusit to znovu. Druhá verze zdá se o něco JEMNĚJŠÍ. Pořád dost ostrá, ale tak nějak příjemněji. Tentokrát se sušeným  oreganem a proto taky disponuje tmavší barvou. Taky jsem ji namixovala více nahrubo. Stále by receptura snesla o něco méně štiplavých semínek, ale milovníkům hořčičné pikantnosti bude tahle sklenička vhod.

S olejem na salát

Hořčice je u nás doma hitem jakožto základ na salátový dresink. Perfektně se hodí hrubozrnná medová, protože není tak pikantní a v emulzi s olivovým olejem ji sní i děti. Pro dospěláky pak volím jako dresinkový základ hořčici dijonskou, kterou odteď nahradí tento můj nový domácí hořčičný objev.

Domácí bylinková hořčice

množství asi 200 ml

Suroviny:

  • 40 g žlutých hořčičných semen (pro jemnější chuť klidně polovic)
  • 50 ml jablečného octa
  • 50 ml bílého vína
  • lžička kurkumy
  • lžíce medu
  • půl lžičky soli
  • lžička sušeného tymiánu nebo oregana

Postup:

Všechny suroviny – kromě bylinek a kurkumy – důkladně promíchejte v misce, uzavřete a nechte na lince jeden až tři dny rozležet.

Poté vmíchejte bylinky a kurkumu a rozmixujte dohladka. Najemno to jde nejlépe v blenderu (mixovací nádobě), nahrubo (což je taky někdy fajn) to zvládne i nádoba,co ji dostanete jako příslušenství k ponornému mixéru.