
Mým favoritem se pro letošní Vánoce stala domácí hořčice.
Chcete-li někoho obdarovat ryze domácím produktem, máte hned několik famózně znějících a stejně tak chutnajících možností. Na českém trhu nenajdete food časopis, který by před svátky neradil, jak vyrobit jedlé dárky. Prošla jsem všechny seriózní časopisy o jídle a mám pocit, že letos je nejvíc v módě ochucený domácí ocet, olej, sůl nebo likér. A nakonec jsem v Gurmetu narazila na domácí horčici, co mě oslovila. Z nadšení je to u mě k vyzkoušení jen kousek. První ročník mé TYMIÁNOVÉ (počertech ostré) hořčice je tedy na světě.

Ostrá a octová
Dovezla jsem skleničku na ochutnávku k našim. Máma je hořčicových poměrů znalá. Za dob mého dětství dělala ve Frutě, zrovna v závodě, kde se mimo jiné stáčela do kelímků i hořčice. Hořčici má nachutnatou (byť pracovala v kanceláři). Znalecky pohodila hlavou.. je strašně ostrá a máš tam moc octa. Nedovedu si představit, co by to byl za výbuch v puse, kdybych se držela druhého receptu z Gurmetu a dala do hořčice ještě chilli.
Povel pro mě zkusit to znovu. Druhá verze zdá se o něco JEMNĚJŠÍ. Pořád dost ostrá, ale tak nějak příjemněji. Tentokrát se sušeným oreganem a proto taky disponuje tmavší barvou. Taky jsem ji namixovala více nahrubo. Stále by receptura snesla o něco méně štiplavých semínek, ale milovníkům hořčičné pikantnosti bude tahle sklenička vhod.
S olejem na salát
Hořčice je u nás doma hitem jakožto základ na salátový dresink. Perfektně se hodí hrubozrnná medová, protože není tak pikantní a v emulzi s olivovým olejem ji sní i děti. Pro dospěláky pak volím jako dresinkový základ hořčici dijonskou, kterou odteď nahradí tento můj nový domácí hořčičný objev.
Domácí bylinková hořčice
množství asi 200 ml
Suroviny:
- 40 g žlutých hořčičných semen (pro jemnější chuť klidně polovic)
- 50 ml jablečného octa
- 50 ml bílého vína
- lžička kurkumy
- lžíce medu
- půl lžičky soli
- lžička sušeného tymiánu nebo oregana
Postup:
Všechny suroviny – kromě bylinek a kurkumy – důkladně promíchejte v misce, uzavřete a nechte na lince jeden až tři dny rozležet.
Poté vmíchejte bylinky a kurkumu a rozmixujte dohladka. Najemno to jde nejlépe v blenderu (mixovací nádobě), nahrubo (což je taky někdy fajn) to zvládne i nádoba,co ji dostanete jako příslušenství k ponornému mixéru.