Kedlubnové soté

V tomto receptu zpracujete kedlubnu celou se vším všudy, takže i s listy… dokonalé využití daru přírody přesně tak, jak nám jej poskytla.

Kedlubnové soté jsem publikovala nejprve jen do soukromé skupinky, kterou jsem vytvořila při očistě do úplňku 5. 7. 2020. Recept měl takový úspěch, že by bylo škoda si jej nechat jen pro sebe.

Podobně můžete připravit teké mladou červenou řepu s listy.

Kedlubnové soté

Suroviny na 4 menší porce:

  • 2 kedlubny i s listy – kedlubny nakrájejte na klínky, listy můžete buď nakrájet na proužky celé včetně řapíků (ty jsou tvrdší) a nebo odstraňte řapíky a pak krájejte na proužky
  • 2 větší mrkve nakrájené na klíny
  • mladé česnekové výhonky nakrájené (nebo dva, tři stroužky česneku)
  • hrnek kokosového nebo mandlového mléka
  • koření: sůl, pepř (růžový je fajn), černý kmín (černucha), semínka fenyklu a koriandru, kurkuma, římský kmín
  • čerstvý estragon (klidně lze vynechat)
  • 3 lžíce jogurtu – farmářský kravský nebo kokosový, jak je komu libo
  • přepuštěné máslo nebo olivový olej (nebo jejich mix)

Postup:

Na pánvi orestujete cca 5 minut kedlubny a mrkve s česnekem.

Přidáte koření (mimo sůl, tu si nechte na potom) a dále restujete minutu, dvě.

Zalijete mlékem, osolíte, přivedete k varu, zmírníte plamen, zakryjete poklicí a vaříte do změknutí zeleniny.

Nakonec přidáte jogurt.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.