Šrucha: tři recepty ke zdraví

Šrucha, plevel kteří nevědomí zahrádkáři hubí pesticidy a ti osvícení se jím krmí.. samozřejmě ne tou šruchou politou postřikem. Tato zeleň je bohatá na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Ano, to jsou ty, kvůli kterým nám doporučují jíst hodně ryb.

V naší stravě výrazně převažují omega 6 mastné kyseliny (přemíra slunečnicového oleje a margarínů) a právě jejich nerovnováha vůči omega 3 mastným kyselinám (také ve lněném a konopném semínku) mimo jiné pramení v zánětlivé procesy, autoimunitní onemocnění a další civilizační neduhy.

V listech šruhy jistě poznáte – už kvůli zelené barvě – přítomnost chlorofylu, slušná je i dávka vitamínu C. Ten je choulostivý na teplo a proto je nejlepší šruchu pojídat zasyrova – ostatně jako i jinou listovou zeleninu.

Šrucha v kuchyni

Skvěle se hodí do salátů, kterým přidá nakyslý nádech a v pestu v kombinaci s další zelení svým způsobem zastoupí citron.

V tradiční čínské medicíně sušenou šruchu používají do směsí na podporu imunitního systému. Další možností konzumace je, vylisovat z ní šťávu nebo naložit ji do lihu a vytvořit tinkturu.

Nejlepší je však konzumovat rostlinku čerstvou a celou. Sbírá se před rozkvětem a vždy tolik, kolik stihnete hned spotřebovat. Do druhého dne případně vydrží v lednici.

Můžete ji také přidat k zelí a společně zkvasit, prodloužíte tím trvanlivost, nepřijdete o cennou výživu a ještě střevu dodáte přátelské bakterie, takže vaše imunita vystřelí do kosmických výšin 🙂

Šrucha: tři triviálně lahodné recepty

Šrucha a rajčatový salát

Rajčata nakrájejte na kousky, zakápněte balsamikovým octem a prvotřídním olivovým olejem, osolte a přidejte k nim nasekanou šruchu. Hotovo.

Šrucha a červená řepa

Červenou řepu očistěte, nakrájejte na tenké plátky a uvařte nad parou (nebo ve vodě). Uvařenou řepu smíchejte s nasekanou šruchou, osolte, zalijte prvotřídním olivovým olejem a ozdobte jedlými květy (brutnák na fotce).

Šrucha v pestu

Do receptu na koriandrové pesto zařaďte trochu šruchy. Jestli vám nesedí koriandr, použijte místo něj petrželovou nať nebo rukolu.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.