Ájurvéda je systém tradičního indického lékařství s kořeny v dobách před 5000 lety nazpátek. Jejím cílem je udržení kvality života, uzdravování a dlouhověkost. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je uznána jako účinný medicínský systém.

Poznání ájurvédy se týká přírody, rozsahu lidského života a jeho cíle. Vede k porozumění jedinečnosti každého člověka, jeho těla, mysli i vědomí. Toto pochopení je pak základem zdraví a štěstí.
Díky nesmírné šíři záběru ájurvéda zahrnuje veškeré formy zdravotní péče, které se pro každého jednoho člověka splétají do uceleného léčebného postupu.
Ájurvéda zahrnuje také h a r m o n i z a c i těla, mysli a duše prostřednictvím výživy a úpravy životního stylu.
Součástí tohoto procesu jsou i čistící a bylinné kúry. Tento holistický přístup učí, že jídlo a výživa tvoří nezbytnou součást dobrého zdraví. Ájurvéda poskytuje informace o tom, které potraviny harmonizují každé jedinečné tělo, jak potravu připravovat a vařit a které kombinace potravin vytváří zbytečné toxiny.
Podle ájurvédy je celý vesmír prostoupen souhrou energií pěti prvků.
To zní tajemně, naše mysl si s tím obvykle neví rady až do chvíle, kdy takzvané prvky propojíte s tím, co je praktickému žití důvěrně známé.

Éter je n u k l e á r n í energie, první projev vědomí, duchovní energie.
Vzduch je elektrická energie, princip pohybu, smyslové a motorické pohyby, prána, ž i v o t n í energie.
Voda je chemická energie, u n i v e r z á l n í rozpouštědlo, drží funkčnost všech prvků.
Oheň je zářivá energie, t r a n s f o r m a č n í procesy, metabolizmus, chápání, porozumění.
Země je mechanická energie, pevná struktura, o c h r a n a, potrava, přístřešek.
Z různých kombinací uvedených pěti prvků se skládají tři základní funkční principy, typy energie, které jsou obsaženy ve všem živém i neživém. Nazývají se dóša a jsou to konkrétně Váta, Pitta a Kapha (čti kafa).
Váta – energie p o h y b u. Pitta – energie p ř e m ě n y, trávení a metabolismu. Kapha – energie zvlhčování, s t r u k t u r y.
Tyto principy řídí v těle psycho-fyziologickou odezvu a patologické změny. Aby se člověk naučil, jak zůstat v rovnováze, musí pochopit vzájemné propojení a působení tří dóš. Každá dóša (dá se nazvat jako proměnlivost) je označením pro skupinu vlastností, jejichž pochopením a laděním lze docílit rovnováhy. Určují postavu, tvar nosu, očí, obličeje, únosnost, psychiku, charakter, hlad i žízeň, trávení i látkovou výměnu.
Své individuální nastavení (vaši unikátní kombinaci dóš), se kterým jste přišli na svět (prakrti) i své momentální nastavení (vikrti) zjistíte s pomocí ájurvédského učitele, doktora či praktika.
Zjišťuje se z tepu na zápěstí, vizuální diagnostikou a pomocí odpovědí na otázky týkající se jednotlivých kvalit vašeho těla i života. Na netu najdete spoustu testů, ve kterých si můžete pomocí těchto otázek své momentální nastavení přibližně zjistit. Často to však bývá dost zkreslené zjištění. Charakteristiku jednotlivých typů v kostce najdete tady Váta, Pitta, Kapha.
Molekuly potravy, vzduchu a vody se stávají součástí buněk a v ě d o m í. Na úrovni výživy se tak hmota stává energií.
Jíte-li sattvické potraviny, budete mít sattvické vlasnosti mysli a vědomí, což je láska a mír. A podpoříte tělo v jeho samoléčebných schopnostech, které jsou ohromné. Sattvická je přirozeně nasládlá zelenina a ovoce, listová zelenina, semínka, mandle, rýže basmati, ječmen, čistá voda, nezpracované mléko, surový med, ghí atd. Sattvická strava je lehká, přírodní, čistá, čerstvá, sezónní. Sattvickou pohybovou aktivitou je například jóga.
Jíte-li radžas, jste aktivní, bystří, rychlí, manažersky zdatní, ale také neklidní a v přemíře podráždění a vzteklí. Radžas jsou kyselé, kysané a mléčné produkty, vše pikantní, brambory, dýně, lilkovitá a košťálová zelenina, luštěniny, obiloviny, cukr, zpracovaný med, káva, čaj, alkohol, léky, drogy atd. Radžas pohybovou aktivitou je kardio (běh, cyklistika, aerobic, atd.), skvěle se hodí, když potřebujete rozhýbat tamas.
Jíte-li tamas, je vaše mysl pomalá, otupělá až depresivní. Tamas je maso, houby, hluboko zmrazené a průmyslově upravené potraviny, fast food, zbytky jídla z předešlého dne, tvrdé a zrající sýry atd. Tamas aktivitou je spánek.

Všechny uvedené kvality (sattva, radžas, tamas) mají svůj smysl. Ke šťasťnému zdraví vede harmonická rovnováha mezi nimi s co největší možnou převahou sattvy.
Abrakadabra… z výše uvedených prvků se skládá i každá ze šesti chutí.
– Sladká – Slaná – Pálivá – Kyselá – Svíravá – Hořká –
Její povahu však určují hlavně dva z nich, což pak koresponduje s tím, které chutě posilují a které naopak oslabují jednotlivé dóši. V každé potravině se chutě mísí, přičemž jedna či dvě jsou vždy dominantní.
Oheň, vzduch a éter jsou lehké prvky a mají tendenci stoupat, takže i chutě obsahující tyto prvky pohybují energiemi v horní části těla, což vyvolává lehkost – zejména pálivá a hořká chuť.
Země a voda jsou naopak těžké, klesají a ovlivňují více dolní část těla, vyvolávají tedy tíži – zejména sladká chuť.
Jednotlivé chutě a jejich propojení s e m o c e m i a orgány popisuji v mé knize Vtipné kaše (namíchejte si ty vaše).
Díky znalosti působení chutí a svého unikátního dóša typu můžete pokrmy ladit sobě přímo na míru. Neméně důležitá je i znalost střídání dóš (bioenergií) v cyklech, tedy přírodních rytmech.. v průběhu dne, roku a etap života člověka. V obdobích, kdy dominuje naše nejsilnější dóša (dle vašeho typu) je třeba pečlivěji dbát o vyrovnávající potřeby. Takže například Pitta typy vyvažují zvýšenou Pittu nejvíce v létě a vždy mezi 10. a 14. hodinou denní. Více v článku tady…
Ájurvéda je praktickým nástrojem na cestě k poznání sebe sama a nakonec i na cestě k poznání podstaty bytí. Pochází však z Indie a suroviny či byliny jsou tedy poplatné zdrojům v této zemi. Pro nás, středoevropany, se více hodí všechny suroviny, které rostou tady.