Menu
  • Výživa
    • Propagace ájurvédy
    • Vědomá výživa
    • Kuchařka Vtipné kaše
  • Access Bars® sezení a kurzy
    • Access Bars® sezení
    • Access Bars® kurzy
  • Recepty a články
  • Akce
    • Kurzy a workshopy
    • Rozhovory a semináře
    • Vaření na ČT i live
  • O mně
  • Kontakt

Propagace ájurvédy

Ájurvéda je systém tradičního indického lékařství s kořeny v dobách před 5000 lety nazpátek. Jejím cílem je udržení kvality života, uzdravování a dlouhověkost. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je uznána jako účinný medicínský systém. 

Poznání ájurvédy se týká přírody, rozsahu lidského života a jeho cíle. Vede k porozumění jedinečnosti každého člověka, jeho těla, mysli i vědomí. Toto pochopení je pak základem zdraví a štěstí. 

Díky nesmírné šíři záběru ájurvéda zahrnuje veškeré formy zdravotní péče, které se pro každého jednoho člověka splétají do uceleného léčebného postupu. 

Ájurvéda zahrnuje také h a r m o n i z a c i těla, mysli a duše prostřednictvím výživy a úpravy životního stylu.

Součástí tohoto procesu jsou i čistící a bylinné kúry. Tento holistický přístup učí, že jídlo a výživa tvoří nezbytnou součást dobrého zdraví. Ájurvéda poskytuje informace o tom, které potraviny harmonizují každé jedinečné tělo, jak potravu připravovat a vařit a které kombinace potravin  vytváří zbytečné toxiny. 

Podle ájurvédy je celý vesmír prostoupen souhrou energií pěti prvků.

To zní tajemně, naše mysl si s tím obvykle neví rady až do chvíle, kdy takzvané prvky propojíte s tím, co je praktickému žití důvěrně známé.

Éter je n u k l e á r n í energie, první projev vědomí, duchovní energie.

Vzduch je elektrická energie, princip pohybu, smyslové a motorické pohyby, prána, ž i v o t n í energie.

Voda je chemická energie, u n i v e r z á l n í rozpouštědlo, drží funkčnost všech prvků.

Oheň je zářivá energie, t r a n s f o r m a č n í procesy, metabolizmus, chápání, porozumění.

Země je mechanická energie, pevná struktura, o c h r a n a, potrava, přístřešek.

Z různých kombinací uvedených pěti prvků se skládají tři základní funkční principy, typy energie, které jsou obsaženy ve všem živém i neživém. Nazývají se dóša a jsou to konkrétně Váta, Pitta a Kapha (čti kafa).

Váta – energie p o h y b u. Pitta – energie p ř e m ě n y, trávení a metabolismu. Kapha – energie zvlhčování, s t r u k t u r y.

Tyto principy řídí v těle psycho-fyziologickou odezvu a patologické změny. Aby se člověk naučil, jak zůstat v rovnováze, musí pochopit vzájemné propojení a působení tří dóš. Každá dóša (dá se nazvat jako proměnlivost) je označením pro skupinu vlastností, jejichž pochopením a laděním lze docílit rovnováhy. Určují postavu, tvar nosu, očí, obličeje, únosnost, psychiku, charakter, hlad i žízeň, trávení i látkovou výměnu.

Své individuální nastavení (vaši unikátní kombinaci dóš), se kterým jste přišli na svět (prakrti) i své momentální nastavení (vikrti) zjistíte s pomocí ájurvédského učitele, doktora či praktika.

Zjišťuje se z tepu na zápěstí, vizuální diagnostikou a pomocí odpovědí na otázky týkající se jednotlivých kvalit vašeho těla i života. Na netu najdete spoustu testů, ve kterých si můžete pomocí těchto otázek své momentální nastavení přibližně zjistit. Často to však bývá dost zkreslené zjištění. Charakteristiku jednotlivých typů v kostce najdete tady Váta, Pitta, Kapha.

Molekuly potravy, vzduchu a vody se stávají součástí buněk a v ě d o m í. Na úrovni výživy se tak hmota stává energií. 

Jíte-li sattvické potraviny, budete mít sattvické vlasnosti mysli a vědomí, což je láska a mír. A podpoříte tělo v jeho samoléčebných schopnostech, které jsou ohromné. Sattvická je přirozeně nasládlá zelenina a ovoce, listová zelenina, semínka, mandle, rýže basmati, ječmen, čistá voda, nezpracované mléko, surový med, ghí atd. Sattvická strava je lehká, přírodní, čistá, čerstvá, sezónní. Sattvickou pohybovou aktivitou je například jóga.

Jíte-li radžas, jste aktivní, bystří, rychlí, manažersky zdatní, ale také neklidní a v přemíře podráždění a vzteklí. Radžas jsou kyselé, kysané a mléčné produkty, vše pikantní, brambory, dýně, lilkovitá a košťálová zelenina, luštěniny, obiloviny, cukr, zpracovaný med, káva, čaj, alkohol, léky, drogy atd. Radžas pohybovou aktivitou je kardio (běh, cyklistika, aerobic, atd.), skvěle se hodí, když potřebujete rozhýbat tamas.

Jíte-li tamas, je vaše mysl pomalá, otupělá až depresivní. Tamas je maso, houby, hluboko zmrazené a průmyslově upravené potraviny, fast food, zbytky jídla z předešlého dne, tvrdé a zrající sýry atd. Tamas aktivitou je spánek.

Všechny uvedené kvality (sattva, radžas, tamas) mají svůj smysl. Ke šťasťnému zdraví vede harmonická rovnováha mezi nimi s co největší možnou převahou sattvy. 

Abrakadabra… z výše uvedených prvků se skládá i každá ze šesti chutí. 

– Sladká – Slaná – Pálivá – Kyselá – Svíravá – Hořká –

Její povahu však určují hlavně dva z nich, což pak koresponduje s tím, které chutě posilují a které naopak oslabují jednotlivé dóši. V každé potravině se chutě mísí, přičemž jedna či dvě jsou vždy dominantní.

Oheň, vzduch a éter jsou lehké prvky a mají tendenci stoupat, takže i chutě obsahující tyto prvky pohybují energiemi v horní části těla, což vyvolává lehkost – zejména pálivá a hořká chuť.

Země a voda jsou naopak těžké, klesají a ovlivňují více dolní část těla, vyvolávají tedy tíži – zejména sladká chuť. 

Jednotlivé chutě a jejich propojení s e m o c e m i a orgány popisuji v mé knize Vtipné kaše (namíchejte si ty vaše).

Díky znalosti působení chutí a svého unikátního dóša typu můžete pokrmy ladit sobě přímo na míru. Neméně důležitá je i znalost střídání dóš (bioenergií) v cyklech, tedy přírodních rytmech.. v průběhu dne, roku a etap života člověka. V obdobích, kdy dominuje naše nejsilnější dóša (dle vašeho typu) je třeba pečlivěji dbát o vyrovnávající potřeby. Takže například Pitta typy vyvažují zvýšenou Pittu nejvíce v létě a vždy mezi 10. a 14. hodinou denní. Více v článku tady…

Ájurvéda je praktickým nástrojem na cestě k poznání sebe sama a nakonec i na cestě k poznání podstaty bytí. Pochází však z Indie a suroviny či byliny jsou tedy poplatné zdrojům v této zemi. Pro nás, středoevropany, se více hodí všechny suroviny, které rostou tady. 

V receptech a na akcích se mnou proto zažijete k o u z e l n o u  fúzi všeho výše uvedeného pasovaného právě na naše středoevropské podmínky. 

Akce a vystoupení

  • Webinář živě: JAKÁ VÝŽIVA TĚ TEĎ PODPOŘÍ ŽÍT SVŮJ SEN?
  • Webinář - jak na plnění přání 2023Webinář zDARma: 10 tajemství, jak si plnit přání, aniž by ti pořád něco podráželo nohy
  • Access Bars kurzy v březnu 2023Kurzy Access Bars® aktuálně

Pro tělo i duši

  • Webinář živě: JAKÁ V…
  • 1. slovensko-český o…
  • MTVSS – doping…

Témata – štítky – navigace

Ajurvéda Alergie Bez cukru Bez laktózy Bezlepkové Bez vajec bylinky Celiakie Cukroví Detox Dezerty Diety Dip Dobré ráno Džemy Fermentace Hlavní chody Houby Jarní sezóna Jedlý plevel Kaše Konzervace Kosmetika Krémy a oleje na tělo Letní sezóna Luštěniny Moučníky Nápoje Obědy Ovoce Pesto Podzimní sezóna Polévky Pomazánky Pro celou rodinu Pro děti Pro těhotné Příkrmy Přílohy Raw Saláty Sama doma Seriál v Apetitu Sirupy Sladkosti Slané koláče Smoothie Snídaně Svačina TerapieChutí Veganské Vegetariánské Večeře Vánoce Zavařování Zdravá výživa Zeleninové Zimní sezóna Články v Apetit veggie!

Pár obrázku z toho všeho, co tu najdete…

Červená řepa s quinoou
Nejvláčnější bezlepkový perník

Banánový chlebíček

Tymiánový sirup
Meruňkové celozrnné knedlíky


Minestrone
Jogurtová banánová zmrzlina s mákem

Meruňkový džem

Pohankový dortík s tvarohovým krémem

Kdo jsem

Průvodkyně vědomou výživou těla i duše, propagátorka ájurvédy, facilitátorka Access Bars® a máma tří dětí. Přináším informace, jak o sebe výživně pečovat v souladu se svou konstitucí. Ladím nastavení těla a mysli směrem ke zdravějšímu a radostnějšímu bytí. Posouvám hranice toho, co jste si mysleli, že není možné. Jednoduše, chutně a s láskou.

Co nabízím

  • E-book s recepty Lehkost na talíři a v těle
  • Knihu Vtipné kaše
  • Kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí
  • Access Bars® individuální sezení
  • Access Bars® kurzy
  • Rozhovory – vystoupení – akce

Novinky

  • Webinář živě: JAKÁ V…
  • 1. slovensko-český o…

Kontakt

Ing. Věra Strnadová

e-mail: veruska(zavináč)veruska.cz

© 2023 Ing. Věra Strnadová - všechna práva vyhrazena
Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zásady cookies | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Proweby.cz
Spravovat souhlas s cookies

Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.

Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit nastavení
{title} {title} {title}