Salát z brokolice, pak choi a ředkviček

Ředkvičky v zimě nejsou úplně sezónní zelenina, ale jestli se u vás objeví a nebo zrovna jsou v sezóně, dokupte brokolici a pak choi a umíchejte si tento famózní salát.

Tohle je snová chuťová kombinace. Sofistikovaná chuť a sametově křupavá struktura. Salát jako takový je – co se konstitucí podle ájurvédy týče – vhodný spíše pro Kapha dóšu, ale tím, že do něj umícháte zálivku z něj uděláte fajn jídlo i pro Váta dóšu. Brokolice navíc projde blanšírováním, což ji činí lépe stravitelnou pro všechny.

Salát z brokolice, pak choi a ředkviček

Suroviny i postup:

Růžičky jedné brokolice spařte ve vroucí vodě, chvíli blanšírujte tak, aby povolily. Brokolici vyjměte, ochlaďte pod studenou vodou, osušte a nechte stranou.


1 pak choi zelíčko nakrájejte na jemné proužky.

Ředkvičky (asi 6 kousků) nakrájejte na tenká kolečka.

V misce na zálivku promíchejte 4 lžíce mandlového másla, 4 lžíce sezamového oleje, lžičku javorového sirupu, kůru z 1 bio citronu a šťávu z něj v množství dle chuti.

Přidejte růžovou himálajskou sůl, prolisovaný stroužek česneku a jemně nasekaný čerstvý zázvor. Zeleninu promíchejte se zálivkou a ihned podávejte.

Budete-li podávat později, smíchejte zálivku s připravenou zeleninou až těsně před podáváním.