Hráškový krém je můj hit, když nestíhám, protože se dá uvařit i z mraženého hrášku. Čerstvý je však prioritou, to je jasný. Stejně tak jehličí musí být čerstvé, čímž se sezónnost krému omezuje na nějakých 14 dní každé jaro. Nebojte, jehličí s klidem můžete vynechat. Hrášek je ale stěžejní, ten tam být musí.
Do krémových polévek s oblibou dávám sůl obohacenou irským mechem. Irský mech je druh mořské řasy mající blahodárný účinek na zdraví… pomáhá obnově buněk a pojivových tkání, má protizánětlivé účinky a pomáhá celkové regeneraci těla. Je to také skvělý doplněk stravy při kloubních onemocněních.
Vyhovuje mi nabídka i energie výrobků Lahodnosti.cz, kde právě sůl (mořskou i himálajskou růžovou) s irským mechem prodávají.
V receptu se v pohodě dá použít sůl obyčejná. S irským mechem však čekejte sametovější a více krémovou strukturu.
Hráškový krém se smrkovým jehličím
Suroviny na 4 porce:
- 500 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 2 žluté cibule
- 1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla
- 1 hrnek mandlového „mléka“
- 2 hrnky vody
- muškátový oříšek
- mořská sůl s irským mechem
- volitelně: hrstka čerstvých mladých smrkových výhonků – jaké výhonky sbírat se mrkněte tady
- na dokončení volitelně: olej z černého kmínu, bazalka či jedlé květy
Postup:
Cibuli nasekejte a na tuku zpěňte. Přisypte hrášek, zalijte vodou a „mlékem“ a osolte. Vařte přikryté cca 15 minut.
Na závěr vaření přihoďte do hrnce smrkové výhonky (část nechejte na ozdobu) a strouhněte muškátový oříšek.
V mixéru (ideálně blender) důkladně rozmixujte.
Podávejte zdobené smrkovými výhonky, bazalkou či jedlými květy. Pár kapek oleje z černého kmínu dá krému další chuťový rozměr.