Smrkový sirup

Chvíle, kdy se dá smrkový sirup vyrobit trvá asi dva týdny v roce a potřebovat jej budete zejména ve chvíli, kdy si budete přát být zdraví. Je překvapující, co dokážou vypotit mladé smrkové výhonky. Ať už z kulinárního nebo zdravotního důvodu, smrkový sirup musíte doma mít.

Mladé smrkové výhonky, které jsou na sirup zapotřebí, raší na jaře jen krátce. Jakmile se na koncích větviček objeví zárodek jasně zelené, je třeba bedlivě vyčkávat. Den sběru se blíží. Správná chvíle se v různých částech naší republiky liší podle intenzity slunečního svitu a teploty. 

Jak na sběr

Na sirup sbírejte mladé jasně zelené smrkové výhonky o délce do pěti centimetrů a to nejpozději do půlky až konce května – na horách raší později, v nížinách zase dříve. Výhonky jdou krásně uloupnout prsty, ale vezměte si na pomoc nůžky, chcete-li.

Sbírat byste ale měli výhonky suché, ideálně za slunečného dne.

Údaj o vhodnosti do pěti centimetrů jsem četla na Šárčině webu. Jde o to, že čím jsou mladší a tedy kratší, tím více síly v sobě skrývají. Moje výhonky byly trošku delší, ale to se pro jednou promine. 

Sbírejte tam, kde máte jistotu, že stromy nejsou chemicky ošetřeny.

Výroba smrkového sirupu

Doma výhonky propláchněte studenou vodou a s cukrem navrstvěte do sklenice. Pokud jste fanoušci obilných či jiných sirupů, můžete je naložit i do rýžového či jiného sirupu.

Sirup bez cukru?

Pokud cukr ve svém životě neradi vidíte, pak můžete výhonky naložit do lihu (koupíte v lékárně), octa nebo oleje. Pamatujte přitom, že pro léčebné účely potřebujete silnější koncentraci – čím více výhonků v malém množství roztoku, tím lépe. 

Recept na smrkový sirup

Na dno sklenice napěchujte vrstvu výhonků, zasypte cukrem, znovu napěchujte vrstvu výhonků, zasypte cukrem a tak pokračujte až nahoru. Mezi můžete přidat kolečka bio citronu. Poslední vrstvu má tvořit cukr. Uzavřete a postavte na parapet nebo tam, kde bude sklenice v teple a na světle. Nechte stát tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá šťáva. Trvá to zhruba tři týdny. Sirup přecedíte do čisté sklenice, uzavřete a skladujete v chladu.

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze, až napublikuji další léčivé recepty…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.

K čemu smrkový sirup slouží

Smrkový sirup je nezbytný pomocník v boji s nachlazením a kašlem. Skvěle se hodí na výrobu šťáv pro děti nebo do kaší a dalších sladkých záležitostí.

Vědecky uznávané je vnitřní užití smrkového jehličí a smrkové silice při katarech dýchacích cest a zevní při revmatických potížích a mírných svalových a nervových bolestech. Podporuje odlučování hlenu, povzbuzuje prokrvení a působí mírně protizánětlivě.

U smrkového jehličí nejsou známé kontraindikace na rozdíl od smrkové silice, která se nesmí používat při dávivém kašli a bronchiálním astmatu.