Bezinkový sirup a moje vychytávky

Bezinkový sirup

Neobejdeme se bez něj žádný rok. Nakřápnutí v zimě, jako když jej najdeme. Bezinkový sirup jak jej dělám já a moje tipy na to, co funguje, aby celou zimu vydržel.

Především potřebujete květy černého bezu. Při sběru dejte pozor na záměnu s bezem chebdí. Bez chebdí na rozdíl od bezu černého není keř, nýbrž vytvrvalá bylina pouhé 1 až 2 m vysoká, nemá kůru a jeho květy jsou červenavě bílé.

Bezinkový sirup na kašel i rýmu

Bezový sirup je fajn na osvěžující limonádu, ale dávkujte jej s rozumem. Vyplatí se přistupovat k bezu, jako k léku, protože jedině tak vám může pomoct. S čím? S kašlem, rýmou a při horečce, teplý ve formě čaje podporuje totiž pocení a vykašlávání. Vlažný bezový čaj je močopudný, používá se při nemocech ledvin, cévních onemocněních a také podporuje kojení. Odvar z květů se dá použít jako kloktadlo při bolestech v krku.

Květy obsahují vitamíny C, A, P a skupinu B. Léčivé jsou i listy bezu, které mají údajně protinádorový účinek. Čaj z listů čistí krev, tak si jich pár natrhejte, až půjdete na květy.

Výroba sirupu je hračka a když dodržíte PRAVIDLA, vydrží vám uskladněný v lednici klidně do dalšího léta. Beru zpět, nevydrží, ať jej uděláte kolik chcete, stejně se rychle vypije.

Bezinkový sirup

Postup a suroviny na cca 2,5 l sirupu:

  • Asi 30 velkých květenství, které operete pod tekoucí vodou a vyženete všechny broučky. Dá se použít i neopraný. Opláchnutím pod vodou omezíte množství pylu a ušetříte případnou alergickou reakci (kterou jsem si takto zkusila i já, coby naprostý nealergik, inu čeho je moc…). Řiďte se citem, kdo chce oplachovat, oplachuje, kdo nechce, neoplachuje.
  • Svaříte 2 l vody = přivedete k varu a necháte chvíli bublat. Svařenou vodu necháte vychladnout a květenství do ní ponoříte. Celé to dáte luhovat do lednice (do chladu) na asi 24 hodin. V této fázi můžete přidat třeba jeden na plátky nakrájený citron s chemicky neošetřenou kůrou, ale není to nutné.
  • Pak vodu už pěkně bezově ovoněnou slijete přes sítko vyložené gázou/plátýnkem do hrnce. Matky, co znají látkové pleny, klidně použijí místo gázy separační ubrousky, fungují báječně. K ovoněné vodě přidáte zhruba 1,8 – 2 kg cukru (krupice, může být i třtinový – sirup bude pak tmavší), šťávu ze 4 pěkných citrónů (lijte taky přes gázu/plátno) a 2 lžíce kyseliny citrónové. Ověřila jsem, že to jde i bez kyseliny citrónové. Občas se některý sirup předčasně zkazí – kvůli absenci kyseliny citrónové? kvůli špinavé sklenici? kvůli netěsnosti? co já vím, ztráty činí tak jednu skleničku na celou dávku.
  • Pokračujeme dál. Celý lektvar lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Zahřívejte opravdu lehce tzn. šťávu přivedete z chladného stavu do pokojové teploty (max. 30 st.C). Případnou bílou pěnu na povrchu zkuste sesbírat, ono se vám to stejně důkladně nepovede.
  • Sirup v tomto stavu liju prostřednictvím cedníku, který ještě vyložím gázou/plátnem do čistých v myčce mytých sklenic – teplota v myčce zajistí sterilnost (OPRAVA: myčka nestačí, je třeba sklenice i vršky naplnit vroucí vodou a pak nechat obojí důkladně vysušit). Druhá možnost je sterilizace při 100 st.C v troubě na plechu s trochou vody asi 15 minut. Víčka poté musíte nechat důkladně vyschnout.
  • Na vršek sirupu kápnu pár kapiček tvrdého alkoholu (vodka, slivovice) a to stejné kápnu i do víčka – víčko pak nechám vyschnout. Uzavřu a sklenice přesouvám do lednice/sklepa. Výroba sirupu ukončena.

Podobný sirup lze vyrobit z květů tymiánu / mateřídoušky a dalších keřů a bylin… chystám pro vás další recepty.

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze, až napublikuji další léčivé recepty…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.
Bezinkový sirup

Se sirupovým tancem v kuchyni se musíte přizpůsobit období kvetení. Bez obvykle začíná kvést koncem května a pokračuje do půlky/konce června – záleží, v jak teplém pásmu naší republiky se zrovna nalézáte.  Sbírejte samozřejmě za slunečného dne, ne po dešti. Část si můžete i nasušit, to kvůli zmiňovaným léčivým čajům. Sirup se hodí v létě do osvěžujících nápojů a v zimě do bylinných čajů. Je vhodný i pro děti, těhotné a kojící, přičemž platí staré známé všeho s mírou.

Věděli jste, že výborný bezinkový sirup vyrobíte i z plodů? Nebojte, není jedovatý…