Nejvláčnější bezlepkový perník na plech

Na bezlepkový perník nepotřebujete žádný kupovaný směsi… jen oves, mandle, len a vejce. Jednoduchý a neuvěřitelně dobrý.

Miluju živou stravu, základní suroviny a jejich jednoduché kombinace, se kterými se dá dosáhnout nečekaného chuťového prožitku. Tato buchta je jedním z dalších sladkých důkazů. Možná se vám bude hodit až se ochladí zatímco v proudu letního ovoce oceníte zase tento drobenkový ovocný koláč.

Perník je hned po upečení celkem křehký, to je známá věc u bezlepkového pečení. Nechte jej uležet, trošku zpevní, přesto se však hodí podávat se lžičkou. Odmění se vám vláčností, rozplývající se v puse.

Růže na perník

Povrch jsem zdobila konopným semínkem a podrcenými sušenými okvětními plátky růží, ty jsou taky jedlé. Venku totiž zrovna pršelo, jinak by se tam vyjímal kvítek rozrazilu nebo divoká maceška, co nám na zahradě teď kvetou.

Bezlepkový perník na plech

Suroviny na pekáč o rozměrech cca 30×20 cm:

  • 2 hrnky mouky (ovesná bezlepková mix s mandlovou)
  • 3/4 hrnku olivového oleje
  • 1/2 hrnku sušené třtinové šťávy – panela – funguje však i bez slazení, kdo jedete na bezcukru
  • 2 vejce slepic ze dvora
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 6 lžiček mletého lněného semínka
  • pár kapek citrónové šťávy
  • špetka soli
  • kakaová hmota nebo vysokoprocentní čokoláda na povrch – stačí pár kostiček
  • trocha pohankové krupice na vysypání formy
  • volitelně pár sušených moruší nebo rozinek dovnitř
  • volitelně loupané půlené konopné semínko

Postup:

Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia horkovzduchem.

V míse vymíchejte metličkou olej s cukrem. Přidejte vejce a metličkou propracujte. Kápněte citrónovou šťávu a promíchejte.

V jiné misce smíchejte sypké suroviny – mouky, sodu, lněné semínko, koření a sůl. Promíchejte a metličkou zapracujte do tekuté části.

Do těsta můžete přidat moruše či rozinky.

Dejte do mísy vytřené olejem a vysypané krupicí. Pečte ve vyhřáté troubě až do chvíle, kdy se okraje perníku začnou oddělovat od okrajů pekáče – vznikne tam malinká mezera – trvá to cca 30 minut.

Na horký perník rozložte kousky čokolády – začne se pomalu rozpouštět a vy ji stěrkou rozetřete po celém povrchu perníku. Hned posypte konopným semínkem. Já přidala ještě nadrcené okvětní lístky sušené růže.

Pro další dávku inspirace ze světa výživy těla i duše se přihlaste k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.