Banánový chlebíček

Banánový chlebíček je vegan moučník, na který – aniž bych byla vegan – nedám dopustit. Ten recept je fúzí kreativity z mé dílny a ověřené praxe z dílny Kripalu Kitchen. Ideální moučník na zimu, ale peču jej i na jaře, když nám doma mezi ovocem zrovna přezrávají banány.

Skrývá kouzelnou kombinaci lokálního zemitého ovsa s exotickou vláčností banánu. Krémy z mandlí a sezamu jsou skvělým chuťovým prvkvem a kousky čokolády nebo kakaové boby to dílo korunují k dokonalosti.

Dá se upéct bez špetičky cukru či jiného sladidla – v tom případě doporučuji určitě banány tři. A nebo – když je na tom vaše mysl se slazením v pohodě – přidejte pro ještě více láskyplnou sladkou chuť javorový sirup.

V závěrečné fázi bacha na med, ten by se neměl zahřívat, stačí jím potřít právě orestovaný banán a i zcukernatělý med se krásně přirozeně rozpustí. Na fotce zdobeno květem šanty kočičí, ten si snězte klidně taky.

Banánový chlebíček

Suroviny na 1 chlebíčkovou formu:

  • 2 – 3 zralé banány
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 1,5 šálku ovesné mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžičky mandlového krému (másla)
  • 1 lžička tahini (lze vynechat)
  • 3 lžíce javorového sirupu (lze vynechat, pokud nechcete sladit)
  • 1/2 hrnku mandlového „mléka“
  • 3 lžíce jablečného moštu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • nasekané kousky čokolády nebo kakaových bobů (lze vynechat)
  • navíc k podávání 1 banán, špetka mletého kardamomu a med

Postup:

Mleté lněné semínko namočte do 1/3 šálku vody a nechte nasáknout alespoň 30 minut.

Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzduchem (180 obyčejně).

V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl.

Máte-li robot na zpracování těsta, dejte do něj mandlový krém, tahini, javorový sirup (používáte-li) a jablečný mošt. Nemáte-li robot, mixujte v blenderu nebo alespoň ručně šlehejte. Účelem je spojit krém s moštem.

Přidejte banány, citrónovou šťávu a „mléko“. Používáte-li robot, začněte přidávat po částech mouku. Každou část zapracujte a pak přidejte další. Jestliže jste doteď mixovali v blenderu, přelijte tekutou část k sypké směsi do mísy a dobře promíchejte. To stejné udělejte, jestliže jste šlehali tekutou část ručně.

Ať máte hotové těsto, vmíchejte do něj nasekané kousky čokolády nebo kakaových bobů. Hlídáte-li si obsah cukru, dejte pozor, ať je čokoláda vysokoprocentní.

Pečte 50-55 minut.

S oblibou podávám zdobené banánem, který podélně přepůlím a krátce opeču. Opečený banán na moučníku potřu medem a posypu mletým kardamomem. Ájurvéda říka, že v této podobě je mnohem lépe stravitelný, než syrový.

Buďte v obraze, až napublikuji další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.