Vegetariánský nářez

S pusou plnou bylinkové máčky olizuji lžíci a vyťukávám do klávesnice, že neznám lepší zapečený hrnec zeleniny, než je tento. Na běžné francouzské brambory po tomto jídle můžete zapomenout.

Kdybych chtěla uctít početnou vegetariánskou návštěvu, upekla bych tyhle brambory. A stejně bych se rozhodla i v případě, kdy je třeba nahrát pár bodů ve prospěch zeleniny u zarytého masaře. Zelenina je v tomto provedení krásně pevná a ponořená do spousty krémové omáčky s bylinkami. Chutná božsky a když nejste vegetariáni, hodí se aspoň v postním období.

Mám na zahradě spoustu bylinek, a tak jsem už zkusila variantu s estragonem (ta je hodně voňavá), s pažitkou včetně jejich květů a taky s koprem. Tu miluji ze všech nejvíc.

Vegetariánský nářez

Suroviny na 6 porcí:

  • 6 větších brambor
  • 2 velké mrkve
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje smíchané se lžící přepuštěného másla (pokud netrváte na vegan variantě, jinak jen oliváč)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička drceného kmínu (zmírňuje jedovatý solanin v bramborách)
  • 9 lžic (cca 60 g) ovesné bezlepkové mouky
  • 3 jarní cibulky a estragon nebo 4 vrchovaté lžíce čerstvého kopru (může být i z mrazáku)
  • volitelně pár nakrájených ředkviček
  • 2 hrnky (cca 500 ml) ovesného nebo jáhelného nápoje
  • 1/4 hrnku (cca 125 ml) mandlové nebo rýžové „smetany“
  • 3 lžíce dijonské hořčice, sůl, 1 lžička sójové omáčky (shoyu), máslo na vymazaní pekáče
  • sůl (růžová himálajská)

Postup:

Brambory a mrkev  oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nasekejte na jemno.

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.

V pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli, přidejte kurkumu a nechte rozvonět, přisypte mouku a krátce osmahněte – nesmí zhnědnout.

Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, použijete-li kopr, nasekejte jej. Cibulku nebo kopr v míse spojte s osmaženou cibulí. Rozkvedlejte mléko, rostlinnou smetanu, hořčici a sůl a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.

Polovinu brambor a mrkve narovnejte do máslem vymazaného pekáčku, zalijte polovinou tekuté směsi, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem tekuté směsi. Pečte do změknutí zeleniny. Záleží jak vysoký pekáč použijete, trvá to od 30 do 45 minut.