Domácí kečup

Recept na domácí kečup mám od přítelkyně, ke které se dostal skrze její klientku. Moje děti kečup milují.. vaše taky, že jo. Ať kečupu udělám v létě kolik chci, sní se stejně během pár měsíců a tak jsem v zimě nucena koupit skleníková rajčata – ehm, jistěže bio, ale na ta naše zahrádková nemají – a udělat další várku.

Rajčata na domácí kečup

Používám jen zeleninu a jablíčka z chemicky neošetřovaných zahrad a polí, takže je neloupu a zpracovávám v tomto případě celé, tedy kromě celeru, tomu slupku loupu 🙂 Proces zavařování můžete vynechat, jestliže jste si jistí, že kečup sníte brzy v následujících týdnech.

Domácí kečup

Suroviny na cca 1,5 l kečupu:

  • 2 kg rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 1 celer střední velikosti
  • 250 g jablek
  • 25 g mleté červené papriky
  • 1,5 polévkové lžíce růžové himálajské soli (mořské soli stačí 1 lžíce)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 6 hřebíčků
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • troška pepře
  • volitelně 1 pálivá paprička (feferonka nebo chilli, já nedávám žádnou)
  • 100 ml jablečného octa
  • asi 150 g cukru tmavého třtinového – lze vynechat

Postup:

Všechnu zeleninu a jablka nakrájejte na větší kousky, naházejte do hrnce společně s kořením a papričkou. Ocet a cukr přijdou na řadu až úplně nakonec.

Obsah hrnce přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod poklicí vařte do úplného rozvaření.

Nachystejte si sklenice na kečup, vymyjte je a naplňte je i víčka horkou vodou.

Rozvařenou směs důkladně rozmixujte (ideální je na to blender). Teď máte dvě možnosti: buď vám nevadí hrubší struktura a budete za kečup považovat takto rozmixovanou směs nebo tuto směs ještě prolisujete přes síto a získáte jemnou, sametovou kečupovou strukturu.

Ať se rozhodnete jakkoliv, zamíchejte do kečupu ocet a cukr a ještě chvíli vařte do zhoustnutí. Prolisovaná směs to potřebuje, ta neprolisovaná s hrubší strukturou tolik ne.

Ze sklenic vylijte vodu, vysušte čistou utěrkou hrdlo a víčko. Sklenice naplňte kečupem, zavíčkujte a pokud nebudete zavařovat, postavte dnem vzhůru.

Chcete-li prodloužit trvanlivost, dejte do velkého hrnce (nemáte-li zavařovací), zalijte vodou do poloviny výšky sklenic a přiveďte k teplotě 100 stupňů Celsia. Bez teploměru to poznáte tak, že voda v hrnci vaří… nemusí bublat jako o život, stačí drobné bublinky. Takto nechte 20 minut.

Hotový domácí kečup ve sklenicích nechte vychladnout a umístěte do skladu 🙂

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.