Borůvkový žahour

Od chvíle, kdy jsem první borůvkový žahour ochutnala přesně vím, co je to borůvkové nebe. Chcete jej poznat taky? Pojďte se mnou. Vzneseme se do modrých výšin spolu!

Žahour…

… je tradiční jihočeská borůvková omáčka na knedlíky, připravovaná z borůvek (jak jinak), tučné smetany, cukru (v dobových receptech nechyběl strouhaný perník) a škrobu. Je skvělá! A může být zajímavější, když místo škrobu bramborového (Solamyl) nebo kukuřičného (maizena) použijete Kuzu.

Kuzu je škrob získávaný z kořene japonského vinného keře. Původně pochází z japonských hor a dnes roste i v Americe, kde jej znají jako „kudzu“.


Jak se dá u japonských surovin očekávat, má i kuzu řadu blahodárných účinků. Posiluje a reguluje zažívání, zahání únavu a zvyšuje vitalitu, pomáhá snižovat horečku, uvolňuje cévy a snižuje riziko utváření krevních sraženin. Kořeny kuzu jsou známy jako nositelé ohromné energie (kořen dokáže prorůstat skály) a výborně se hodí především k zahušťování.
Cena kuzu je poplatná složitosti jeho získávání (dolování ve skalách) a zpracování (výrobní cyklus trvá 120 dní). Sto gramů stojí okolo 110 Kč. Z vlastní zkušenosti vím, že toto množství vydrží docela dlouho. Pokud se tedy do kuzu zahušťování nebudete pouštět každý den.

Borůvkový žahour s kuzu

množství pro dva dospěláky, vhodné pro děti od 13. měsíců

Suroviny:

  • 140 g borůvek (1 hrnek)
  • 100 ml smetany ke šlehání nebo kokosové smetany či mandlové smetany
  • 2 polévkové lžíce vody
  • sladidlo v množství dle chuti (javorový sirup či med)
  • dalších 40 ml vody
  • 2 čajové lžičky Kuzu

Postup:

Borůvky dejte do menšího hrnce, podlijte dvěma lžícemi vody a zapalte plamen.

Vařte za stálého míchání asi 5 minut. Za tu dobu se borůvky tak napůl rozvaří.

Stáhněte plamen a přilijte smetanu.

V mističce rozmíchejte ve studené vodě (40 ml) dvě lžičky kostiček Kuzu a vlijte k borůvkám.

Plamen přidejte na střední úroveň a chvilku (1 až 2 minutky) povařte do gelovité konzistence.

Nechte vychládnout, aby teplota žahouru nepřesahovala 40 stupňů Celsia a vmíchejte med. Použijete-li javorový sirup, nemusíte čekat na zchládnutí.

V tuto chvíli máte hotovo. Žahour podávejte horký k tvarohovým knedlíčkům.

Borůvkový žahour

Pro další dávku inspirace ze světa výživy těla i duše se přihlaste k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.