Jemně kávová panna cotta s meruňkovým přelivem

Totální smetanová pecka. Nic pro bezmléčnou dietu, ale zase něco pro bezlepkovou. Na množství tuku nekoukejte a hleďte si to užít.

Na vysvětlenou, ano – panna cottu (po našem svařenou smetanu) – nelze nijak zásadně řadit do zdravé výživy, ale – dle mého – ani úplně mimo ni. Tuk je – jak známo – potřeba. Rozpouští se v něm například leckterý vitamín (přesně A, D, E aK). S tím živočišným to nemusíme přehánět, ovšem strava má být pestrá a vyvážená, že ano. Smetanový druh živočišného tuku ve svém jídelníčku jednou za čas aplikuji, protože jinak jej prostě postrádám.

Panna cotta je nabitá tukem, ovšem pro změnu není přítomna mouka a tudíž žádný lepek. V tomto případě beru na milost i živočišnou želatinu, protože s agarem je třepavá konzistence trošku jiná, chuťově i strukturálně. 

Velice přitom doporučuji použít smetanu farmářskou, případně i bio. V tucích živočichů se UKLÁDAJÍ TOXINY. Neplechu v těle, co zvířecí organismus nedokáže zpracovat, uloží do tuku. To stejné se děje i u člověka. Proto osobně dbám při nákupech zejména na kvalitu vajec, másla i sádla a všech mléčných produktů.

Variabilní až kokosová

Základní smetanová směs snese všemožné CHUŤOVÉ ODSTÍNY. Fantazii se tady nekladou  žádné meze. Nesmrtelná je vanilka, zkuste taky svařit smetanu se svítkem skořice nebo s badyánem a kardamomem, fajn na ochucení je i muškátový oříšek nebo citrónová kůra. Já vsadila na kávu, ale klidně to mohl být některý z obilných nápojů – špaldové kafe či melta…

Poměr tekutin a želatiny v receptu je záhodno DŮSLEDNĚ DODRŽOVAT. Nemáte-li želatinu práškovou, použitje v receptu čtyři želatinové plátky, které nechejte ve vodě nasáknout asi pět minut, pak je vymačkejte a důkladně rozmíchejte v horké smetaně.

Pokud vám panna cotta přes všechnu snahu patřičně neztuhne, nezoufejte. Chopte se lžičky a prostě ji ze  šálku vyjezte.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 ml smetany ke šlehání a 100 ml vody
  • 2 vrchovaté lžičky jemně mleté želatiny
  • 40 g cukru muscovado nebo panela
  • 50 ml černé kávy – turka
  • řepkový olej na vytření šálků
  • ovoce a případně ještě trocha cukru

Postup:

Připravte si čtyři keramické šálky na čaj či kávu, každý  o objemu cca 150 ml a každý lehce! vytřete olejem.

Do malé misky dejte želatinu a čtyři lžíce vody, promíchejte, nechejte nasáknout.

Smetanu smíchejte s vodou a v rendlíku zahřejte společně s cukrem k varu. Přilijte asi 50 ml silné černé kávy – nejlépe turka scezeného přes sítko, takže vám do smetany unikne pár zrníček.

Přidejte  nasáknutou želatinu a stále míchejte. Asi dvě minutky povařte.

Přes sítko lijte do připravených šálků.

Dejte chladit alespoň na čtyři hodiny.

Před podáváním chvíli nechte stát na lince, aby panna cotta povolila. Když nepůjde vyklopit lehce, objeďte opatrně okraj panna cotty tenkým nožem a pak rychle obraťte a vyklopte na talíř.

Servírujte s podušeným a případně doslazeným ovocem.