Pohankovo-mandlový hruškový koláč

Pokaždé, když jej upeču, sní jej děti na posezení. Pro velkou rodinu to chce dvojnásobnou dávku, to mi věřte.

Na dvorku prarodičů, jež teď zvelebují rodiče, máme hrušeň. Není to žádný vzorný stromek. Podvakrát bouře dolámala větve. Léta pod tím stromem běhaly slepice a zem na dvorku snad udusanější být nemohla. Teď pod ní kvetou hortenzie a hrušni je to evidentně zcela jedno. Plodí pořád stejně intenzivně.

Každý konec léta několik beden hrušek, které se sklízí tvrdé a ještě zelené, aby posléze v bedně do tří týdnů uzrály do máslové chutě a medově zlatavé barvy. Všechny naráz. Odrůdu nikdo nezná, podle mě to bude nejspíš hruška Williamsova.

Tolik v jednu chvíli zralých hrušek řeší rodiče rozdáváním a kompotováním. Já si oblíbila hrušková povidla a letos k nim přibrala tento hruškový koláč. Jestli k nám přijdete začátkem září na návštěvu, bude v troubě bezpochyby číhat. Děsně nám chutná a zejména mým dětem. Chodí mi na něj se lžičkou. A víte proč?

Vápník bez mléka

K hruškám perfektně ladí MANDLE, které z výživového hlediska dodají bílkovinu, vlákninu a také vápník, vitamíny skupiny B a vitamín E atd. Skvěle ladí se skořicí a jediný zádrhel snad může být nutnost loupání, když máte po ruce zrovna mandle neloupané.

Namočíte-li celé mandle do STUDENÉ VODY na hodinu a více, aktivují se v nich žádoucí enzymy, jsou stravitelnější a navíc slupka jde i tak dobře oddělit. Takové mandle je však lepší sníst syrové, než je péct v koláči. Souhlasíte? Za oloupané mandle si zase připlatíte takže je to na vás, nakupte mandle dle libosti (případně mandlovou mouku) a pak se už vrhněte na pečení. Od hrušek na lince k hotovému koláči vás dělí slabá hodinka.

Bílá mouka a bílý cukr = světlý koláč. Čím tmavší cukr a celozrnnější mouku použijete, tím tmavší koláč bude. Není nutno držet se bezlepkové varianty a klidně si koláč upečte se špaldovkou.

Pohankovo-mandlový hruškový koláč

do kulaté formy o průměru max 26 cm

Suroviny:

  • asi 5 hrušek nakrájených na tenké plátky
  • 50 g hladké pohankové mouky
  • 50 g oloupaných a jemně mletých mandlí
  • 100 g rozpuštěného másla plus něco na vymaštění formy
  • 30 g panenského řepkového nebo olivového oleje
  • 80 g panely nebo cukru muscovado
  • 2 rozšlehaná vejce slepic z volného chovu
  • špetka soli růžové himálajské
  • mletá skořice
  • případně pohanková krupice

Postup:

Formu vymažte máslem a vysypte kukuřičnou strouhankou nebo kaší a nebo ji nevysypávejte vůbec, koláč se sice trošičku přilepí, ale my jej stejně jíme lžičkou rovnou z formy ;-). Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Plátky hrušek naskládejte do formy a zalijte je následující směsí.

Prošlehejte cukr s máslem a olejem – použijte robot a nebo si ručně metličkou dejte práci a šlehejte až do chvíle, kdy se cukr s tukem dobře spojí. Množství cukru záleží na sladkosti hrušek.

Do toho zašlehejte vejce.

Přidejte mouku, mandle, špetku soli a zarovnanou lžičku skořice. Metličku vyměňte za stěrku, promíchejte a nalijte na hrušky.

Pečte zhruba 45 minut.