Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Začátkem školního roku se to kolem dokola hemží zdravými svačinkami. Tady tedy jedna pomazánka ode mě vhodná zejména pro ty, co si na mléčné výrobky nepotrpí.

Já si zase nepotrpím na pomazánky, ale mám jich pár vychytaných. Momentálně především proto, že řeším SVAČINY DO ŠKOLY. Dcera totiž stále požaduje pečivo. Minulý rok proběhla experimentální svačinová fáze, jenže je tu bariéra: když oni děcka mají rohlík.

Na rohlíky nehraju a nezlomila mě ani nutnost přizpůsobit svačiny celotřídním okolnostem. Takže rotujeme chleba. Kvasový chleba s tím a chleba s támtím. Pak taky moje buchty a koláče, ořechy, čerstvou zeleninu a ovoce. Dítě to sní, netrpí vyloučením z kolektivu a matka je celkem výživově spokojená.

Vegan a kus zeleně

Tu pomazánku jsem si vyladila zejména pro sebe, protože mléčné produkty neprožívám. Klidně by v ní mohla být lučina, jako v mnoha jiných dýňových pomazánkách. Mě však přijde kouzelné, že to JDE I BEZ MLÉKA a přitom o cenný vápník nepřijdete – díky slunečnicovým semínkům.

O velmi INTENZIVNÍ CHUŤ pomazánky se postará pečení a restování a také rukola, kterou ale beze všeho nahraďte polníčkem. Dýně se semínky stejně dominuje.

Takže tu máme další variabilní recept na oblíbenou podzimní dýňovou notu.

Suroviny i postup:

300 g čerstvé na měsíčky nakrájené dýně Hokkaido obalte v olivovém oleji a upečte v troubě.

Rozmixujte s hrstí vyloupaných a restovaných slunečnicových semínekdýňovým a olivovým olejemsolí a omytou a osušenou rukolou.  Konzistence je hodně hutná, přidávejte postupně po malých dávkách studenou vodu a mixujte, až se směs naředí do patřičné mazací konzistence.