Kombucha s růží

Fermentujete doma? Pak určitě kombuchu (čti kombuču) znáte. A jestli ne, tak se pojďte seznámit, bude vás to bavit a vaše tělo vám poděkuje. Podíváme se na tento lehce perlivý fermentovaný nápoj také z jiného úhlu pohledu a hned si k tomu řekneme i jeden netradiční recept.

Kombucha s růží

Co je kombucha a proč ji chtít?

Základem kombuchy je lehce oslazený černý nebo zelený čaj a kombuchová kultura, což je symbioza octových bakterií a několika druhů kvasinek. Soudržnost bakterií a kvasinek zajišťuje celulóza, a proto kombucha vypadá jako rosolovitá houba. V angličtině ji najdete pod názvem scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast). Mladá má světlou barvu, která časem přechází do tmavší.

Kombucha pluje na povrchu tekutiny a pod ní dochází k fermentaci, tedy kvašení, při kterém vznikají hodnotné látky – kyselina octová a mléčná, vitamíny sk. B, C, D, E a K. Nápoj obsahuje také zhruba 1% alkoholu a oxid uhličitý, díky němuž perlí.

Teď by se dal přidat obvyklý recept na výrobu kombuchového nápoje. Já mám pro vás ale něco lepšího. Uděláme si kombuchu ochucenou růžemi. Růže krásně podporují ženskou energii, takže růžová kombucha je ideální pití pro ženy, které si samozřejmě mohou dát i muži 🙂

Nastudujte si následující recept a na podobném principu můžete udělat kombuchu ochucenou jakoukoliv bylinou nebo jedlými květy.

Je kombucha pro tebe?

Zajímavý je i pohled ájurvédy na kombuchu z hlediska vhodnosti pro konstituční tzv. dóša typy.

Kombuchový nápoj je fermentovaný, převládá v něm kyselá chuť. Kyselá chuť krásně harmonizuje Váta dóšu. Všichni s dominantní Vátou v konstituci si kombuchu mohou dopřávat neomezeně. Zvláště pak na podzim, kdy Váta dóša stoupá i v okolí.

Ostatní konstituce – Pitta a Kapha – kombuchu pijí příležitostně a v mírném množství tak, aby kyselá chuť nerozhodila jejich rovnováhu. Kombuchu vůbec nedoporučuji v případě, že je Pitta či Kapha vychýlená z rovnováhy – projevovat se to může záněty, rozhozeným trávením, průjmy, problémy s játry, žlučníkem, akné, kožní problémy, otoky, tloustnutím, po psychické stránce přílišné lpění na něčem nebo někom, výbuchy emocí, letargie nebo deprese.

Jak na tom jste vy s vaší konstitucí, vaší rovnováhou a co vaše tělo i duše teď zrovna potřebují se dozvíte ode mne prostřednictvím on-line konzultací.

Kombucha s růží

K výrobě kombuchového nápoje budete potřebovat tzv. matku. Pokud ji nemáte, poptejte se v okolí, kdo kombuchu pěstuje se o ni vždy rád podělí.

V litru vroucí vody nechte louhovat 4 čajové lžičky kvalitního černého (nebo zeleného) čaje. Asi po deseti minutách čaj zceďte a rozmixujte jej se hrstí čerstvých okvětních lístků růže nebo použijte půl hrsti sušených lístků. Dejte si pozor i na kvalitu růže, neměla by být chemicky ošetřená. Čaj oslaďte 3 – 4 lžícemi cukru a dejte do lednice přes noc.

Druhý den slijte přes síto a růžové lístky vyhoďte. Do čaje dejte kombuchu – matku s trochou původního nálevu. Pokud původní nálev už nemáte, přidejte lžíci jablečného octa.

Sklenici přikryjte ubrouskem, připevněte gumičkou a nechte při pokojové teplotě stát.

Kvašením postupně ubývá cukru a zvyšuje se podíl kyselin. Konkrétní dobu kvašení ovlivňuje poměr čaje k tlouštce kombuchy, teplota a především vaše chuť – někdo má rádsladší chuť, někdo kyselejší. 

Zkuste ochutnat pátý den.