Quiche s černým sezamem, cibulovým pyré a cuketou

Zbláznila jsem se do sezamového korpusu na quiche a zároveň se rozhodla, že pro něj nadchnu i vás. Špaldovou verzi jsme si dali v koláči s cibulovým pyré. Teď mě baví verze bezlepková a její snoubení s černým sezamem.

Respektujete-li sezónu, bude tento koláč vaše letní záležitost. To kvůli cuketám. Já se plácla přes kapsu a koupila uprostřed dubna tři italské bio kousky velké tak akorát, abych uspokojila dceřinu touhu po cuketové omáčce na špagety a mohla si dovolit ještě následující koláč.

Vy – nemáte-li svéhlavé dítě – neblázněte a počkejte ještě nějaký ten pátek, až vyrostou cukety naše. Pak si na mě vzpomeňte a uhánějte do zdravky pro černá sezamová semínka.

Černý sezam

neboli Sesami Nigrum nebo Hei Zhi Ma je z rostlinné říše nejbohatším zdrojem vitamínu E. Je díky tomu významným anti-ageing agentem. Obsahuje 20% bílkovin!, 50% rostlinných olejů, 16% sacharidů a 9% vlákniny.  Sezam (jakýkoliv) je důležitý pro všechny, kteří nekonzumují mléčné produkty, protože obsahuje neuvěřitelné množství VÁPNÍKU (až 1500 mg na 100 g), který společně se zinkem (též je přítomen) udrží vaše kosti silné.

Nejužitečnější je sezamové semínko NELOUPANÉ. To je stará známá semínková logika. Když semínko namelete nebo necháte přes noc nasáknout vodou, zvýšíte tím jeho stravitelnost. Noční máčení pomůže také lepší využitelnosti minerálů ze semínka.

Rozdíl mezi bílým a černým sezamem

Složení je téměř identické. Bílý sezam je chuťově o něco méně výrazný a také vhodnější na běžnou konzumaci. Černý sezam je v chuti výraznější (proto tolik nechutná dětem) a hodí se jej konzumovat zejména z léčivého hlediska.

Podle tradiční čínské medicíny černý sezam vyživuje játra a ledviny, má vliv na kvalitu a barvu vlasů. Světlý sezam vyživuje yin, uvolňuje střevo (proto je fajn jako projímadlo) a zvlhčuje pokožku. Černý sezam údajně užívají v Číně KOJÍCÍ MATKY, aby zvýšily kvalitu a množství svého mléka.

Janča a Zentrich v herbáři uvádějí, že sezam je určen pro dlouhodobé samostatné podávání a nesvědčí mu míchání do směsí. Na netu jsem našla, že podle Compedium of Materia Medica užívání sezamových semínek vyléčí chronickou chorobu za 100 dní, zlepší stav kůže za jeden rok, odstraní šedivění za dva roky a po třech letech nastartuje růst nových zubů, je-li třeba. Zázrak?

Tak, jako u ostatních rostlinných drog i se sezamem zacházejte OBEZŘETNĚ. Užívejte jej moudře a opatrně, zejména pokud máte problémy se střevy nebo s játry.

Suroviny na koláčovou formu o průměru 29 cm:

  • 40 g mletého černého sezamového semínka
  • 40 g mletého světlého neloupaného sezamového semínka
  • 180 g pohankové mouky
  • lžička soli
  • 50 ml řepkového oleje plus troška na vytření formy
  • 100 ml studené vody

Naplň:

  • pyré ze 6 cibulí
  • 100 ml mandlové nebo kravské smetany
  • 2 vejce
  • 1 mladá cuketka nastrouhaná (asi 20 cm délka a 5 cm průměr)
  • sůl
  • 1lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky černého sezamového semínka

Postup:

Ze surovin na těsto vypracujte hmotu podobnou plastelíně (sezam jde dobře pomlít na kafemlýnku). Tu rozprostřete do koláčové formy vytřené olejem – těsto nejdříve rukama zploštěte do kruhu, plácněte doprostřed formy a pak hlazením a mačkáním vytahujte do stran. Pamatujte, že potřebujete mít i okraje.

Suroviny na náplň smíchejte dohromady a nalijte do korpusu. Uhlaďte povrch.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 30  minut.

Je žádoucí nechat koláč ROZLEŽET v chladu do druhého dne. Korpus natáhne vlhkost a je vláčnější, nedrobí se. Také náplň se ustálí. Nakrojíte-li koláč hned po vychladnutí na lince, bude se korpus drolit a náplň lehce rozpadat.