Medvědí česnek, jak jej rozeznat a recept na marinované žampiony

Marinovat žampion je směšně jednoduché. Ráno naložíte a po celém dni vytáhnete z lednice rovnou hotovou večeři. Vyzkoušejte to, i když už bude po sezóně medvědího česneku. V tomto případě se dá v pohodě nahradit česnekem setým.

K následující receptuře mě navedl můj bratr. Osobně jsem žampiony svého času z jídelníčku vyřadila. Několik zapařených kousků mi totiž dokázalo pěkně znepříjemnit život. Teď se k nim s opatrností navracím, abych si je sem tam vychutnala především u sebe v kuchyni. Pěkně české, čerstvé a bez igelitu.

Koho marinovanými žampiony neohromíte, budou zřejmě děti.

A taky houbové odpůrce. Mě, coby mlsné matce často dopoledne pobývající venku s dítětem, vyhovují marinované žampiony nadvakrát. Za prvé ta chuťová souhra citronové šťávy, sirupu a česneku působí na houby vskutku lahodně a za druhé, mít hotový oběd hned po návratu domů se mi jen tak rychle nepodaří. Ovšemže dítě musí mít též navařeno – obvykle ohříváme vývar s rýžovými nudlemi.

Raw žampiony jako šampioni

Takže – jako ostatně u mě dost často – nepotřebujete nic víc, než ostrý nůž a soubor patřičných znalostí a surovin, abyste to celé dílo chuťově dotáhli. Absence vařiče naznačuje, že tu jde o momentálně populární raw stravu, což ovšem neplatí pro doporučenou přílohu – RÝŽI VAŘENOU S QUINOOU.

Kombinace rýže vařené s quinoou je zvláště chutná s marinovanými žampiony, ale klidně si ji vařte i jindy a jinde. U nás byla naposledy ke kuřecímu soté. Líbí se mi, že lehce lepkavá rýže quinou schová a chuťově podtrhne.

Medvědí česnek nebo konvalinka?

Medvědí česnek má svoji sezónu od března do zhruba konce dubna, kdy začíná kvést a už se ke sběru nehodí. Až bude po něm, nahraďte jej v receptuře stroužkem ČESNEKU SETÉHO.

Pojďme si ještě ukázat, jak se liší listy medvědího česneku od konvalinky, které v lese v dubnu také dorůstají. Vidíte ten lesklý rozdíl?

List medvědího česneku ze spodní strany NENÍ LESKLÝ, kdežto konvalinka ano. A samozřejmě po rozemnutí konvalinka česnekově nevoní.

Marinované žampiony s medvědím česnekem

Suroviny i postup:

Žampionům oloupejte hlavičky a nakrájené je na plátečky. Ty obalte v marinádě, kterou vyrobíte smícháním panenského olivového olejecitrónové šťávynasekaného medvědího česneku (na plátky česnek setý), solijavorového sirupu a mleté sladké papriky.

Poměr si vyzkoušejte a namíchejte podle své chuti, se sirupem opatrně, má chutě podtrhnout, nikoliv to celé posunout do sladkých končin. Plátky žampionů by měly být marinádou pěkně obalené, žádný žampion nesmí zůstat suchý.


Umístěte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice přes noc. Druhý den konzumujte.

Žampiony k marinování kupte klidně hnědé nebo i bílé.