Vegan bourguignon se sušenými houbami

Veskrze lokální vegan bourguignon se sušenými houbami z lesa kousek od našeho domu, s mrkví, cibulí a mraženým hráškem. Nic, co byste museli složitě kupovat.

Silná aromatická chuť svádí k doplnění lahvinkou červeného 🍷 . Ono víno ostatně tvoří i základ tohoto jídla. Kdo však alkoholu neholduje, naservíruje si výtečnou vodu, protože ta je neutrální a celý chuťový koncert na talíři si pak budeme moct plně vychutnat. Při vaření lze víno nahradit jablečným moštem.

Vegan bourguignon se sušenými houbami

Suroviny na 4 porce:

  • 2 velké hrsti sušených hub (v sezóně použijte houby čerstvé)
  • přepuštěné máslo
  • 1 velká na proužky nakrájená žlutá cibule
  • 3 mrkve nakrájené na kostky
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 3 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
  • zalijte cca 200 ml dobrého červeného vína
  • 200 ml vývaru nebo vody
  • sáček mraženého hrášku
  • 1 nakrájený kadeřávek (máte-li, není nutný)
  • mletý kmín
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • růžová himálajská sůl (ideální je ta s irským mechem, která pokrm lehce zahustí a nebudete potřebovat škrob)
  • trocha bramborového škrobu (pokud nepoužijete sůl s irským mechem)

Postup:

Sušené houby namočte do vody vody tak akorát, aby hladina sahala nad houby. Používáte-li houby čerstvé, samozřejmě je nemusíte namáčet, jen pokrájet.


Na přepuštěném másle orestujte na proužky nakrájenou cibuli, přidejte mrkve nakrájené na kostky, nasekaný stroužek česneku a nakrájený řapíkatý celer. Chvíli za častého míchání restujte.

Poté zalijte vínem, přidejte namočené houby i s vodou a dalších 200 ml vývaru nebo vody. Přidejte hrášek a nakrájený kadeřávek.

Teď přichází na řadu koření: mletý kmín a čerstvý tymián plus růžová himálajská sůl.

Zakryté duste do změknutí mrkve. Potom smíchejte trochu studené vody s tekutinou z hrnce a promíchejte s trochou bramborového škrobu (asi lžička až dvě). Nalijte do hrnce a nechte zhoustnout.

Dá se použít i mletý kořen kuzu nebo řasy jako třeba irský mech, jenže to už bychom nebyli na naše poměry tak lokální.

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze, až napublikuji další výživné recepty…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.