Quiche s cibulovým pyré

Upečte cibule a posléze tento koláč bez mléčných výrobků a přesto nabitý vápníkem.

Hledala jsem trochu jiný základ na quiche, než jen ten obyčejný máselně moučný. Jeden zdravěji líbivý jsem našla u Kuchařky ze Svatojánu. S dovolením si jej vypůjčím. Ten korpus se mi líbí proto, že je PLNÝ SEZAMU a se špaldovkou. Tohle těsto si zamilují především ti, co rádi pracují s těstem rukama. Je tvárné jako měkká plastelína, nelepí se a díky tomu jej i jednoduše naplácáte a roztáhnete do celého průměru formy. A navíc to TĚSTO NEPOTŘEBUJE ČAS NA ODLEŽENÍ.

Nejdříve upečte cibulové pyré, klidně den předem. Pak se můžete vrhnout na koláč.

Cibulové pyré

6 větších cibulí – tak akorát velkých, aby se přesně každá vešla do jedné prohlubně ve formě na muffin – pečte v troubě vyhřáté na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 40 minut. Vypněte v momentě, kdy cibule budou měkké na omak.

Nechte zchladnout, oloupejte a měkký vnitřek rozmixujte společně se solí (dle chuti), lžičkou citrónové šťávy a čtyřmi lžičkami panenského olivového oleje. Máte základ pro další experimenty.

Rozporcujete-li koláč na osm dílů, obdržíte v každém dílu deset gramů sezamového semínka a s ním mimo jiné 67 mg vápníku (dva takové kousky odpovídají asi 120 ml mléka). Pro kompletní info vězte, že denní dávka pro dospělého se doporučuje aspoň 800 mg vápníku. V sezamu je přítomen i hořčík, který vstřebávání vápníku pomáhá. Abyste onen vápník využili dokonale, je třeba ještě  vitamín D a ten jak známo vzniká vystavením kůže slunečnímu záření. Takže po koláči pěkně šup ven!

Quiche s cibulovým pyré

koláčová forma o průměru 29 cm (mínus centimetr až dva = vrstva těsta bude tlustší)

Suroviny:

Těsto:

  • 80 g mletého sezamového semínka
  • 180 g jemně mleté špaldové mouky
  • lžička soli
  • 50 ml řepkového oleje plus troška na vytření formy
  • 100 ml studené vody

Náplň:

  • pyré ze 8 pečených cibulí
  • 100 ml mandlové smetany
  • 1 vejce
  • 100 g najemno strouhaného uzeného nebo marinovaného tempehu
  • sůl
  • lžíce sušeného tymiánu (nebo hrstka čerstvého) nebo pro změnu zkuste oregano

Postup:

Náplň pro masaře a mlékaře :

  • pyré ze 8 pečených cibulí
  • 100 ml kravské smetany
  • 1 vejce
  • 100 g najemno sekaného uzeného masa
  • sůl, pepř
  • tři velké špetky sušeného tymiánu (nebo hrstka čerstvého)

Ze surovin na těsto vypracujte hmotu podobnou plastelíně (sezam jde dobře pomlít na kafemlýnku). Tu rozprostřede do koláčové formy vytřené olejem – těsto nejdříve rukama zploštěte do kruhu, plácněte doprostřed formy a pak hlazením a mačkáním vytahujte do stran. Pamatujte, že potřebujete mít i okraje.

Suroviny na náplň smíchejte dohromady a nalijte do korpusu. Uhlaďte povrch.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 30  minut.

Koláč je fajn vychladlý, ale když jej necháte v chladu rozležet do druhého dne, bude korpus vláčnější.