Menu
  • Výživa / Konzultace
    • Vědomá výživa a konzultace
    • Kuchařka Vtipné kaše
    • Ájurvéda v ❤️ Evropy
  • sezení / kurzy
    • Access Bars® sezení – uvolnění napětí
    • Access Bars® kurzy
  • Recepty
  • Akce
    • Kurzy a workshopy
    • Rozhovory a semináře
    • Vaření na ČT i live
  • O mně
  • Kontakt

Saláty

Tabouleh z quinoy

Datum zveřejnění: 10.7.2023

Rubriky: Přílohy | Recepty | Saláty
Tabouleh z quinoy

Hit letních kurzů Access Bars … jednoduchý a neskutečně dobrý obědový salát. Jedli jsme jej s kořeněnou kysanou smetanou a mozzarellou, sluší mu i kombinace s kozím sýrem nebo fetou. Podávat jej můžete bez sýra i jako přílohu k masu nebo grilovaným sýrům (vegani volí rostlinný sýr). Podstatou taboulehu je směsice nadrobno nakrájené čerstvé zeleniny,…

Přečíst více »

Posted in Přílohy, Recepty, Saláty

Salát z rajčat, fenyklu a cibulek tulipánů

Datum zveřejnění: 3.5.2023

Rubriky: Předkrmy | Přílohy | Recepty | Saláty
Tulipány

Přišlo na něj, když jsem ke svému 45. výročí narození psala o tulipánech a o tom, jak jsou skvělé k jídlu. Okvětní lístky tulipánů jsem ochutnávala poprvé někdy kolem druhého roku života  Jejich barva mě fascinovala natolik, že jsem je prostě chtěla ochutnat a ten blažený pocit při degustaci si pamatuji dodneška. Vážně! A dodneška tulipány…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Přílohy, Recepty, Saláty

Smrkové výhonky v kuchyni: zelený salát

Datum zveřejnění: 25.5.2022

Rubriky: Recepty | Saláty

Smrkové výhonky jsou výživnou chuťovkou stejně jako mladé pupeny listnatých stromů. Jejich sezóna je kratičká a jestli jste je zatím v kuchyni nevyzkoušeli, tak je honem zkuste. Salátu dodají kyselkavý nádech a společně se zálivkou budete z výsledku nadšeni. Pravděpodobně znáte legendární smrkový sirup, léčivou substanci při kašli a nachlazení. Smrkové výhonky se však dají…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Saláty

KIMČI, co uklidní strach

Datum zveřejnění: 9.3.2022

Rubriky: Foodblog | Konzervace | Přílohy | Recepty | Saláty
Kimči

Vítr i strach jsou v ájurvédě Váta. Když je některé energie příliš, dochází k nerovnováze. V nerovnováze nejsme ve svém středu a v tom pak podléháme.. manipulaci, vyhroceným emocím, nemocem. Pojďte se podívat, jak právě kimči harmonizuje příliš Váty. Když je Váty příliš, stoupá nervozita, třes, myšlenková roztříštěnost, strach, pocit nebezpečí, drsnost,.. Zpět k rovnováze…

Přečíst více »

Posted in Foodblog, Konzervace, Přílohy, Recepty, Saláty

Pohankové palačinky na Zelený čtvrtek

Datum zveřejnění: 31.3.2021

Rubriky: Foodblog | Recepty | Saláty
Pohankové palačinky na zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek je zvykem pozřít leccos zeleného od obligátního špenátu až po zelené pivo. A co takhle zelené pohankové palačinky, ty jste už zkoušeli? Pokud netrváte na bezlepkové pohance, můžete si palačinky umíchat i ze špaldové hladké mouky. V takovém případě budou vláčnější. Podobně to platí i pro mléko. Ačkoliv nejsem běžný konzument kravského…

Přečíst více »

Posted in Foodblog, Recepty, Saláty

Pečená dýně, čočka beluga a bylinky

Datum zveřejnění: 27.11.2020

Rubriky: Hlavní chody | Recepty | Saláty
Pečená dýně a čočka beluga

Tato kombinace je doslova omamná – co do vůně i chuti… bylinky, pečená dýně, cibule a čočka beluga. Vyvážené nutričně i chuťově. K tomuto receptu se hodí použít dýně hokkaido nebo máslovou. Tak jako tak se v tomto případě dýně neloupe, ani ta máslová. Já použila hokkaido se zelenou slupkou, proto jsou pečené plátky dýně…

Přečíst více »

Posted in Hlavní chody, Recepty, Saláty

Šrucha: tři recepty ke zdraví

Datum zveřejnění: 10.7.2020

Rubriky: Články o výživě | Foodblog | Přílohy | Recepty | Saláty | Svačiny
Šrucha s rajčaty

Šrucha, plevel kteří nevědomí zahrádkáři hubí pesticidy a ti osvícení se jím krmí.. samozřejmě ne tou šruchou politou postřikem. Tato zeleň je bohatá na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Ano, to jsou ty, kvůli kterým nám doporučují jíst hodně ryb. V naší stravě výrazně převažují omega 6 mastné kyseliny (přemíra slunečnicového oleje a…

Přečíst více »

Posted in Články o výživě, Foodblog, Přílohy, Recepty, Saláty, Svačiny Tagged Bezlepkové, Jedlý plevel, Letní sezóna, Přílohy, Saláty, Veganské

TerapieChutí: Antivirový salát ze surovin, co máte doma

Datum zveřejnění: 24.3.2020

Rubriky: Fotky a videa | Recepty | Saláty
Antivirový salát

Mrkněte, jak si doma umíchat vynikající, jednoduché a výživné jídlo. Žádné polotovary a maximum lokálních surovin. Ideální pro doplnění síly, kterou jarní příroda nabízí. Jaro je plné zeleně a ta zase hořké chutě. Hořká je antivirová a antibakteriální, vysušuje, rozpouští hlen, odstraňuje z těla tuky, toxiny a všemožné nežádoucí červíky. Video natáčela má nejstarší, vaří…

Přečíst více »

Posted in Fotky a videa, Recepty, Saláty Tagged Bez cukru, Bezlepkové, Jarní sezóna, Obědy, Saláty, Večeře

Salát z brokolice, pak choi a ředkviček

Datum zveřejnění: 18.3.2020

Rubriky: Předkrmy | Přílohy | Recepty | Saláty
Salát z brokolice, pak choi a ředkviček

Ředkvičky v zimě nejsou úplně sezónní zelenina, ale jestli se u vás objeví a nebo zrovna jsou v sezóně, dokupte brokolici a pak choi a umíchejte si tento famózní salát. Tohle je snová chuťová kombinace. Sofistikovaná chuť a sametově křupavá struktura. Salát jako takový je – co se konstitucí podle ájurvédy týče – vhodný spíše…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Přílohy, Recepty, Saláty Tagged Bez cukru, Bez laktózy, Bezlepkové, Saláty, Veganské, Vegetariánské

Medvědí česnek, jak jej rozeznat a recept na marinované žampiony

Datum zveřejnění: 6.4.2015

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Saláty | Svačiny
Marinované žampiony

Marinovat žampion je směšně jednoduché. Ráno naložíte a po celém dni vytáhnete z lednice rovnou hotovou večeři. Vyzkoušejte to, i když už bude po sezóně medvědího česneku. V tomto případě se dá v pohodě nahradit česnekem setým. K následující receptuře mě navedl můj bratr. Osobně jsem žampiony svého času z jídelníčku vyřadila. Několik zapařených kousků…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Saláty, Svačiny Tagged Jarní sezóna, Veganské, Zeleninové
  • 1 of 2
  • 1
  • 2
  • Další »

Akce a vystoupení

  • Večery s ájurvédou před prázdninami
  • Jarní očista s ájurvédou
  • Mukhabhyanga – zažijte něco jedinečného

Pro tělo i duši

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…
  • Jak podpořit močové …

Témata – štítky – navigace

Ajurvéda Alergie Bez cukru Bez laktózy Bezlepkové Bez vajec bylinky Celiakie Cukroví Detox Dezerty Diety Dip Dobré ráno Džemy Fermentace Hlavní chody Houby Jarní sezóna Jedlý plevel Kaše Konzervace Kosmetika Krémy a oleje na tělo Letní sezóna Luštěniny Moučníky Nápoje Obědy Ovoce Pesto Pitta dóša Podzimní sezóna Polévky Pomazánky Pro celou rodinu Pro děti Pro těhotné Příkrmy Přílohy Raw Saláty Sama doma Seriál v Apetitu Sirupy Sladkosti Slané koláče Smoothie Snídaně Svačina TerapieChutí Veganské Vegetariánské Večeře Vánoce Váta Zavařování Zdravá výživa Zeleninové Zimní sezóna ájurvéda Články v Apetit veggie!

Pár obrázku z toho všeho, co tu najdete…

Červená řepa s quinoou
Nejvláčnější bezlepkový perník

Banánový chlebíček

Tymiánový sirup
Meruňkové celozrnné knedlíky


Minestrone
Jogurtová banánová zmrzlina s mákem

Meruňkový džem

Pohankový dortík s tvarohovým krémem

Kdo jsem

Průvodkyně vědomou výživou a ájurvédou, facilitátorka a terapeutka Access Bars® a máma tří dětí. Přináším informace, jak o sebe výživně pečovat v souladu se svou konstitucí. Ladím uvolnění těla a pouštění bloků z podvědomí tak, aby bylo možné žít více v lehkosti, radosti a hojnosti. Posouvám hranice toho, co jste si mysleli, že není možné. Jednoduše, chutně a s láskou.

Čím Tě podpořím

  • E-book Lehkost na talíři a v těle
  • Originální kuchařka Vtipné kaše
  • Kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí
  • Uvolňující péče Access Bars®
  • Certifikované kurzy Access Bars®
  • Inspirativní vysílání – vystoupení – akce

Novinky

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…

Kontakt

Ing. Věra Strnadová

e-mail: veruska(zavináč)veruska.cz

© 2025 Ing. Věra Strnadová - všechna práva vyhrazena
Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zásady cookies | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Proweby.cz
Spravovat souhlas s cookies

Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.

Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit nastavení
{title} {title} {title}