KIMČI, co uklidní strach

Vítr i strach jsou v ájurvédě Váta. Když je některé energie příliš, dochází k nerovnováze. V nerovnováze nejsme ve svém středu a v tom pak podléháme.. manipulaci, vyhroceným emocím, nemocem. Pojďte se podívat, jak právě kimči harmonizuje příliš Váty.

Když je Váty příliš, stoupá nervozita, třes, myšlenková roztříštěnost, strach, pocit nebezpečí, drsnost,..

Zpět k rovnováze pomáhají opačné kvality. Záchytné body během dne, režim, rutina, jemná aktivita, pitný režim, zklidnění a pohlazení SLADKOU, SLANOU a KYSELOU chutí. A jsme u té naložené zeleniny.

Sladká, slaná a kyselá chuť teď uklidňují. Neříkám tím dejte si dort, brambůrky a zapijte to octem, to né.

Jemně a lehce podpořte tělo v duchu vědomé výživy a tělo podpoří vás. A pak se teprve podívejte kam směřovat pozornost, jak se za-chovat, co u-dělat teď a co potom.

KIMČI

Suroviny i postup:

Nakrájené zelí (1kg) dejte do velké mísy a přidejte sůl (40g). Čistýma rukama vše pořádně promíchejte a pak zalijte studenou převařenou vodou tak, aby bylo ponořené. Nechte odpočívat přes noc.

Odleželé zelí dobře propláchněte pod tekoucí vodou, ochutnejte, a pokud se vám zdá stále slané, postup opakujte. Nakonec ho vyždímejte a dejte stranou. Nálev uchovejte.

Nastrouhejte 2 mrkve a nakrájejte svazek jarní cibulky. Přidejte k zelí.

V jiné míse smíchejte prolisované stroužky česneku (5ks) s nastrouhaným zázvorem (asi 4cm kořene), cukrem (2 lžíce) a gochujang pastou, což je chilli pasta. Místo ní můžete dát nasekanou chilli papričku v množství dle chuti. Přidejte rybí omáčku (2 lžíce). Rybí omáčku lze nahradit sójovou, já používám tamari.

Zeleninu promíchejte s touto pastou a napěchujte to sklenic tak, aby tam zůstalo co nejméně vzduchu.

Zalijte zelí nálevem tak, aby bylo ponořené. Vršek jsem zatížila sáčkem s vodou. Lehce uzavřete víčkem.

Nechte kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě na temném místě. Pod nádobu dejte talíř pro případ, že by kimči přeteklo. Každý den sklenici otevřete, aby se z ní dostal přebytečný vzduch, a popřípadě kimchi opět upěchujte.

Hotové kimči dejte do lednice. Vydrží tam, dokud jej nesníte.