Menu
  • Výživa / Konzultace
    • Vědomá výživa a konzultace
    • Kuchařka Vtipné kaše
    • Ájurvéda v ❤️ Evropy
  • sezení / kurzy
    • Access Bars® sezení – uvolnění napětí
    • Access Bars® kurzy
  • Recepty
  • Akce
    • Kurzy a workshopy
    • Rozhovory a semináře
    • Vaření na ČT i live
  • O mně
  • Kontakt

Předkrmy

Salát z rajčat, fenyklu a cibulek tulipánů

Datum zveřejnění: 3.5.2023

Rubriky: Předkrmy | Přílohy | Recepty | Saláty
Tulipány

Přišlo na něj, když jsem ke svému 45. výročí narození psala o tulipánech a o tom, jak jsou skvělé k jídlu. Okvětní lístky tulipánů jsem ochutnávala poprvé někdy kolem druhého roku života  Jejich barva mě fascinovala natolik, že jsem je prostě chtěla ochutnat a ten blažený pocit při degustaci si pamatuji dodneška. Vážně! A dodneška tulipány…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Přílohy, Recepty, Saláty

Pomazánka z dýně

Datum zveřejnění: 11.1.2021

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Snídaně | Svačiny
Pomazánka z dýně

Upečte dýni, hodně dýně a udělejte z ní tento famózní dip. Pomazánka z dýně rovná se oranžová pusa, oranžová na triku a všude kolem, ale garantuju vám, že litovat nebudete. Ta pomazánka vznikla vlastně náhodou, když mi zbyla pečená dýně a já přemýšlela, co s ní. Následující recept je jen jednou z možných variant. Suroviny…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Snídaně, Svačiny

Červená čočka: kuličky a pesto proti parazitům

Datum zveřejnění: 9.9.2020

Rubriky: Hlavní chody | Předkrmy | Recepty | Svačiny
Červená čočka: kuličky

Červená čočka v luxusní úpravě do kuliček je skvělá zejména na jaře či na podzim, když je třeba vysušit přebytečné tekutiny ze systému. O jakém systému to mluvím? Čočka a luštěniny obecně mají na tělo vysušující účinek. Když se k tomu přidá ještě tepelná úprava v podobě restování, je to sušička na druhou 🙂 Tento…

Přečíst více »

Posted in Hlavní chody, Předkrmy, Recepty, Svačiny Tagged Bez laktózy, Bez vajec, Bezlepkové, Luštěniny, Obědy, Pro celou rodinu, Večeře, Veganské

Hummus z mungo s pečenou dýní

Datum zveřejnění: 1.9.2020

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Snídaně | Svačiny
Hummus z mungo s pečenou dýní

Recept na jakože hummus – žádná cizrna a zelenina k tomu. Upeč dýni, uvař mungo a spoj to dohromady. Lepší kombinaci nevymyslíš. Ochutnej… Tento hummus jsem dělala jako občerstvení na workshop koncem srpna v Brně. Mazal se na semínkový chléb a doplnilo jej pesto a kvašená zelenina v kombinaci – červená řepa, kedlubna, zelené fazolky,…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Snídaně, Svačiny

Jedlý plevel – pesto nebo chimmichurri

Datum zveřejnění: 8.4.2020

Rubriky: Konzervace | Předkrmy | Přílohy | Recepty
Chimmichurri z jedlého plevele

Jakmile se na jaře projdete pučící přírodou, bude vás jedlý plevel lákat ke sběru. Neodolávejte a sbírejte. Bršlici kozí nohu, popenec, pažitku, ptačinec žabinec, mladé listy pampelišky, česnáček i česnek medvědí, mladé lístky plicníku lékařského, jedlé květy violek i sedmikrásek,… prostě všechno jedlé zelené, co spolehlivě znáte. Pak si z toho všeho umíchejte pesto nebo…

Přečíst více »

Posted in Konzervace, Předkrmy, Přílohy, Recepty Tagged Bez cukru, Bez laktózy, Bez vajec, Bezlepkové, Jarní sezóna, Jedlý plevel, Pesto, Veganské

Salát z brokolice, pak choi a ředkviček

Datum zveřejnění: 18.3.2020

Rubriky: Předkrmy | Přílohy | Recepty | Saláty
Salát z brokolice, pak choi a ředkviček

Ředkvičky v zimě nejsou úplně sezónní zelenina, ale jestli se u vás objeví a nebo zrovna jsou v sezóně, dokupte brokolici a pak choi a umíchejte si tento famózní salát. Tohle je snová chuťová kombinace. Sofistikovaná chuť a sametově křupavá struktura. Salát jako takový je – co se konstitucí podle ájurvédy týče – vhodný spíše…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Přílohy, Recepty, Saláty Tagged Bez cukru, Bez laktózy, Bezlepkové, Saláty, Veganské, Vegetariánské

Pomazánka ze sušených rajčat a kešu máslo

Datum zveřejnění: 8.9.2015

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Snídaně | Svačiny
Pomazánka ze sušených rajčat a kešu

Jednoduché suroviny, triviální příprava a tolik chuti, že vás hned první olíznutí vystřelí do lahodných výšin. Nekecám. Na pomazánku ze sušených rajčat jsem přišla rychlou „náhodou“. Takovou, kterou mám ze všeho nejraději. V kuchyni a v životě vůbec. Zbývá nějaká minuta do odjezdu, rychlý pohled do lednice, příval inspirace a pak svižná desetiminutovka. V hlavní…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Snídaně, Svačiny Tagged Bez laktózy, Bez vajec, Bezlepkové, Svačina, Veganské, Zimní sezóna

Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Datum zveřejnění: 5.9.2015

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Svačiny
Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Začátkem školního roku se to kolem dokola hemží zdravými svačinkami. Tady tedy jedna pomazánka ode mě vhodná zejména pro ty, co si na mléčné výrobky nepotrpí. Já si zase nepotrpím na pomazánky, ale mám jich pár vychytaných. Momentálně především proto, že řeším SVAČINY DO ŠKOLY. Dcera totiž stále požaduje pečivo. Minulý rok proběhla experimentální svačinová fáze,…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Svačiny Tagged Bezlepkové, Pomazánky, Pro celou rodinu, Pro děti, Svačina, Veganské

Quiche s černým sezamem, cibulovým pyré a cuketou

Datum zveřejnění: 6.4.2015

Rubriky: Hlavní chody | Předkrmy | Recepty
Quiche s černým sezamem, cibulovým pyré a cuketou

Zbláznila jsem se do sezamového korpusu na quiche a zároveň se rozhodla, že pro něj nadchnu i vás. Špaldovou verzi jsme si dali v koláči s cibulovým pyré. Teď mě baví verze bezlepková a její snoubení s černým sezamem. Respektujete-li sezónu, bude tento koláč vaše letní záležitost. To kvůli cuketám. Já se plácla přes kapsu…

Přečíst více »

Posted in Hlavní chody, Předkrmy, Recepty Tagged Bezlepkové, Letní sezóna, Slané koláče

Medvědí česnek, jak jej rozeznat a recept na marinované žampiony

Datum zveřejnění: 6.4.2015

Rubriky: Předkrmy | Recepty | Saláty | Svačiny
Marinované žampiony

Marinovat žampion je směšně jednoduché. Ráno naložíte a po celém dni vytáhnete z lednice rovnou hotovou večeři. Vyzkoušejte to, i když už bude po sezóně medvědího česneku. V tomto případě se dá v pohodě nahradit česnekem setým. K následující receptuře mě navedl můj bratr. Osobně jsem žampiony svého času z jídelníčku vyřadila. Několik zapařených kousků…

Přečíst více »

Posted in Předkrmy, Recepty, Saláty, Svačiny Tagged Jarní sezóna, Veganské, Zeleninové
  • 1 of 2
  • 1
  • 2
  • Další »

Akce a vystoupení

  • Večery s ájurvédou před prázdninami
  • Jarní očista s ájurvédou
  • Mukhabhyanga – zažijte něco jedinečného

Pro tělo i duši

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…
  • Jak podpořit močové …

Témata – štítky – navigace

Ajurvéda Alergie Bez cukru Bez laktózy Bezlepkové Bez vajec bylinky Celiakie Cukroví Detox Dezerty Diety Dip Dobré ráno Džemy Fermentace Hlavní chody Houby Jarní sezóna Jedlý plevel Kaše Konzervace Kosmetika Krémy a oleje na tělo Letní sezóna Luštěniny Moučníky Nápoje Obědy Ovoce Pesto Pitta dóša Podzimní sezóna Polévky Pomazánky Pro celou rodinu Pro děti Pro těhotné Příkrmy Přílohy Raw Saláty Sama doma Seriál v Apetitu Sirupy Sladkosti Slané koláče Smoothie Snídaně Svačina TerapieChutí Veganské Vegetariánské Večeře Vánoce Váta Zavařování Zdravá výživa Zeleninové Zimní sezóna ájurvéda Články v Apetit veggie!

Pár obrázku z toho všeho, co tu najdete…

Červená řepa s quinoou
Nejvláčnější bezlepkový perník

Banánový chlebíček

Tymiánový sirup
Meruňkové celozrnné knedlíky


Minestrone
Jogurtová banánová zmrzlina s mákem

Meruňkový džem

Pohankový dortík s tvarohovým krémem

Kdo jsem

Průvodkyně vědomou výživou a ájurvédou, facilitátorka a terapeutka Access Bars® a máma tří dětí. Přináším informace, jak o sebe výživně pečovat v souladu se svou konstitucí. Ladím uvolnění těla a pouštění bloků z podvědomí tak, aby bylo možné žít více v lehkosti, radosti a hojnosti. Posouvám hranice toho, co jste si mysleli, že není možné. Jednoduše, chutně a s láskou.

Čím Tě podpořím

  • E-book Lehkost na talíři a v těle
  • Originální kuchařka Vtipné kaše
  • Kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí
  • Uvolňující péče Access Bars®
  • Certifikované kurzy Access Bars®
  • Inspirativní vysílání – vystoupení – akce

Novinky

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…

Kontakt

Ing. Věra Strnadová

e-mail: veruska(zavináč)veruska.cz

© 2025 Ing. Věra Strnadová - všechna práva vyhrazena
Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zásady cookies | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Proweby.cz
Spravovat souhlas s cookies

Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.

Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit nastavení
{title} {title} {title}