Hummus z mungo s pečenou dýní

Recept na jakože hummus – žádná cizrna a zelenina k tomu. Upeč dýni, uvař mungo a spoj to dohromady. Lepší kombinaci nevymyslíš. Ochutnej…

Tento hummus jsem dělala jako občerstvení na workshop koncem srpna v Brně. Mazal se na semínkový chléb a doplnilo jej pesto a kvašená zelenina v kombinaci – červená řepa, kedlubna, zelené fazolky, nové koření, pepř, čerstvý estragon.

Hummus z fazolí

Do hummusu patři cizrna, jasný. Ale vyzkoušej jej s mungo musíte, prostě m-u-s-í-t-e. Jednak jsou mungo dle ájurvédy skvělé pro všechny dóši, takže prostě sedí jakémukoliv zažívání a druhak jsou nezastupitelným zdrojem bílkovin z rostlinné říše. Obsahují také cennou vlákninu, hořčík, draslík, nějaké železo i vápník.

Mungo také tvoří společně s basmati základ indického kičadi – harmonicky vyváženého jídla, které tělo důkladně vyživí.

Pečená dýně (použila jsem Hokkaido) je v tom receptu jednoduše skvělá. Dodá šťavnatost a vyrovná suchost fazolí. Celé dílo doladíte kořením a už se jen těšíte, až se do toho pustíte. Přesné množství surovin neznám, sázím od oka a vůbec se toho nebojte, to dáte!

Hummus z mungo s pečenou dýní

Suroviny i postup zároveň (množství pro cca 10 osob):

Den předem dejte máčet misku mungo fazolí. Můžete přidat kousek mořské řasy – nori, kombu, wakame, více o nich tady – podpoříte obsah vápníku i minerálů.

V den D fazole slijte, zalijte čistou živou vodou (už jste slyšeli o světelných krystalech energetického VV filtru?) doměkka.

Mezitím omyjte důkladně malou dýni Hokkaido, nakrájejte ji na tenké plátky, rukama promněte s olivovým olejem a dejte péct do trouby na 180 na zhruba 20 minut, nevím přesně, kontrolujte, jakmile dýně změkne, ven s ní z trouby.

Do nádoby výkonného mixéru dejte upečenou dýni, uvařené a slité mungo (část tekutiny, ve které se mungo vařily si nechte v hrnečku) a přidejte 1 lžíci tahini pasty, stroužky česneku v počtu dle libosti, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl, 6 lžic olivového oleje a trošku citrónové šťávy – do začátku, pak budete ladit a koření a šťávu přidávat.

Mixujte. Jde-li to ztuha, přidejte trochu tekutiny, ve které se mungo vařily, taky oliváč a laďte chuť hummusu kořením dle libosti. Požadovaná mazací konzistence je na fotce.

K tomu jedlé květy – já zrovna lichořeřišnice a brutnák.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.