Menu
  • Výživa / Konzultace
    • Vědomá výživa a konzultace
    • Kuchařka Vtipné kaše
    • Ájurvéda v ❤️ Evropy
  • sezení / kurzy
    • Access Bars® sezení – uvolnění napětí
    • Access Bars® kurzy
  • Recepty
  • Akce
    • Kurzy a workshopy
    • Rozhovory a semináře
    • Vaření na ČT i live
  • O mně
  • Kontakt

Recepty

Sváteční bábovka

Datum zveřejnění: 12.9.2022

Rubriky: Sladké
Bábovka

Výživná sváteční bábovka z najemno pomletých ovesných vloček překvapí jedním citrónovým trikem a naprosto famózní kresbou díky formě Nordic Ware z eshopu Denis Henry. Sladká chuť je láska Výsledná barva bábovky nemůže být jiná, než tmavá. Je to díky sušené třtinové šťávě a také kakau/karobu. Ale můžete na vysypání formy použít mandlovou mouku, takže bábovka…

Přečíst více »

Posted in Sladké

Drobenkový koláč se švestkami

Datum zveřejnění: 26.8.2022

Rubriky: Recepty | Sladké
Drobenkový koláč se švestkami

Základ tohoto koláče je univerzální a dá se pasovat na širokou škálu ovoce. Upečete-li jej den dopředu, stihne nasáknout vlhkost a bude se doslova rozplývat na jazyku. S poměrem mouky si pohrajte. Použijete-li pohanku nebo certifikovaný bezlepkový oves, máte variantu pro celiaky. Drobenkový koláč se švestkami Na koláčovou formu o průměru cca 24 cm Suroviny:…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Sladké

Smrkové výhonky v kuchyni: zelený salát

Datum zveřejnění: 25.5.2022

Rubriky: Recepty | Saláty

Smrkové výhonky jsou výživnou chuťovkou stejně jako mladé pupeny listnatých stromů. Jejich sezóna je kratičká a jestli jste je zatím v kuchyni nevyzkoušeli, tak je honem zkuste. Salátu dodají kyselkavý nádech a společně se zálivkou budete z výsledku nadšeni. Pravděpodobně znáte legendární smrkový sirup, léčivou substanci při kašli a nachlazení. Smrkové výhonky se však dají…

Přečíst více »

Posted in Recepty, Saláty

Velikonoční perník

Datum zveřejnění: 16.4.2022

Rubriky: Recepty
Velikonoční perník

Místo rádoby čokoládových vajec a zajíců vrazte koledníkům do ruky úhledný perník. Pytlík s tímto perníkem vypadá skvěle. Zaručuji, že napřesrok jej budou vyžadovat dvojnásob. Pevná struktura s kořením v popředí Nečekejte nadýchanou perníkovou buchtu, co se peče litá na plech. Tohle těsto sice taky rozprostřete po pečícím  papíře, ale už při míchání budete tušit,…

Přečíst více »

Posted in Recepty

KIMČI, co uklidní strach

Datum zveřejnění: 9.3.2022

Rubriky: Foodblog | Konzervace | Přílohy | Recepty | Saláty
Kimči

Vítr i strach jsou v ájurvédě Váta. Když je některé energie příliš, dochází k nerovnováze. V nerovnováze nejsme ve svém středu a v tom pak podléháme.. manipulaci, vyhroceným emocím, nemocem. Pojďte se podívat, jak právě kimči harmonizuje příliš Váty. Když je Váty příliš, stoupá nervozita, třes, myšlenková roztříštěnost, strach, pocit nebezpečí, drsnost,.. Zpět k rovnováze…

Přečíst více »

Posted in Foodblog, Konzervace, Přílohy, Recepty, Saláty

Vaření v Sama doma 28.1.2022

Datum zveřejnění: 30.1.2022

Rubriky: Akce | Cooking show | Recepty
Sama doma 28.1.2022

Po dlouhé době opět v telce. Tentokrát na téma „Mít se rád“. Prosila jsem o inspiraci lidičky ve FB skupině Vědomá výživa těla i duše a na jejich popud jsem sestavila tři recepty, které snad splňují většinu toho, co ve skupině zaznělo: … z „ničeho“ něco… chutné, zdravé, dostupné, vyvážené, sytivé, ne příliš drahé, slané…

Přečíst více »

Posted in Akce, Cooking show, Recepty

Bramborové vindaloo

Datum zveřejnění: 30.9.2021

Rubriky: Foodblog | Hlavní chody | Recepty
Bramborové vindaloo

Bramborové vindaloo je volnou variací na Ottolenghiho recept v kuchařce Plenty. Vařím podobně i jinou zeleninu.. kapustové růžičky, dýni, mrkev a jejich kombinace. Nejvíc mě na tom baví ta jednoduchost naprosto neúměrná výsledné explozi chutí. Dáte-li si práci s kořeněným základem – co do složek, nikoliv co do pracnosti – je úspěch naprosto nevyhnutelný. Dala…

Přečíst více »

Posted in Foodblog, Hlavní chody, Recepty

Ájurvéda v cyklech – podzim a zima. Jak vyrovnat stoupající Vátu.

Datum zveřejnění: 1.9.2021

Rubriky: Články o výživě | Recepty
Západ Slunce

Ájurvéda řadí větrný a chladný podzim a také třeskutou zimu k období Váty. Váta je studená, drsná, vysušující, se sklonem k nervozitě, úzkosti, nesoustředěnosti, plná rozlítaných myšlenek, ale také kreativní, nápaditá, rychlá a bystrá. V ájurvédě platí, že podobné zvyšuje podobné. K vyvážení tedy potřebujete opačné kvality. U Váty konkrétně… … vše teplé, pomazávající a…

Přečíst více »

Posted in Články o výživě, Recepty

Rozkvetlé zeleninové sabdží s plackou

Datum zveřejnění: 16.8.2021

Rubriky: Foodblog | Hlavní chody | Recepty
Zeleninové sabdží s plackou

Sabdží zní tajuplně a přitom jde o jednoduchou dušenou zeleninu s kořením. Hodí se k ní rýže nebo placky a taky kupa jedlých květů a bylinek. Tento talíř jsem obědvala, když jsem vařila během práce na textech v počítači a běhání kolem mé nejmenší. Kompozice lahodí zejména Kapha a Pitta typům, Váta si k tomu…

Přečíst více »

Posted in Foodblog, Hlavní chody, Recepty 2 Comments

Borůvkový koláč

Datum zveřejnění: 7.8.2021

Rubriky: Foodblog | Recepty | Sladké
Borůvkový koláč

Jsem ale plná borůvkových dojmů. Na Vysočině dozrály, je jejich čas. Sbírací meditaci si nesmírně užívám, ale ještě víc pak ten výsledek… borůvkový koláč. Všechny nasbírané borůvky jsme nacpali – kromě úst – do tradičního rodinného koláče. Recept na něj patří do kategorie archivních a velmi jednoduchých. Ráda se pouštím i do propracovanějších variant třeba…

Přečíst více »

Posted in Foodblog, Recepty, Sladké
  • 6 of 20
  • « Předchozí
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • …
  • 20
  • Další »

Akce a vystoupení

  • Večery s ájurvédou před prázdninami
  • Jarní očista s ájurvédou
  • Mukhabhyanga – zažijte něco jedinečného

Pro tělo i duši

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…
  • Jak podpořit močové …

Témata – štítky – navigace

Ajurvéda Alergie Bez cukru Bez laktózy Bezlepkové Bez vajec bylinky Celiakie Cukroví Detox Dezerty Diety Dip Dobré ráno Džemy Fermentace Hlavní chody Houby Jarní sezóna Jedlý plevel Kaše Konzervace Kosmetika Krémy a oleje na tělo Letní sezóna Luštěniny Moučníky Nápoje Obědy Ovoce Pesto Pitta dóša Podzimní sezóna Polévky Pomazánky Pro celou rodinu Pro děti Pro těhotné Příkrmy Přílohy Raw Saláty Sama doma Seriál v Apetitu Sirupy Sladkosti Slané koláče Smoothie Snídaně Svačina TerapieChutí Veganské Vegetariánské Večeře Vánoce Váta Zavařování Zdravá výživa Zeleninové Zimní sezóna ájurvéda Články v Apetit veggie!

Pár obrázku z toho všeho, co tu najdete…

Červená řepa s quinoou
Nejvláčnější bezlepkový perník

Banánový chlebíček

Tymiánový sirup
Meruňkové celozrnné knedlíky


Minestrone
Jogurtová banánová zmrzlina s mákem

Meruňkový džem

Pohankový dortík s tvarohovým krémem

Kdo jsem

Průvodkyně vědomou výživou a ájurvédou, facilitátorka a terapeutka Access Bars® a máma tří dětí. Přináším informace, jak o sebe výživně pečovat v souladu se svou konstitucí. Ladím uvolnění těla a pouštění bloků z podvědomí tak, aby bylo možné žít více v lehkosti, radosti a hojnosti. Posouvám hranice toho, co jste si mysleli, že není možné. Jednoduše, chutně a s láskou.

Čím Tě podpořím

  • E-book Lehkost na talíři a v těle
  • Originální kuchařka Vtipné kaše
  • Kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí
  • Uvolňující péče Access Bars®
  • Certifikované kurzy Access Bars®
  • Inspirativní vysílání – vystoupení – akce

Novinky

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…

Kontakt

Ing. Věra Strnadová

e-mail: veruska(zavináč)veruska.cz

© 2025 Ing. Věra Strnadová - všechna práva vyhrazena
Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zásady cookies | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Proweby.cz
Spravovat souhlas s cookies

Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.

Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit nastavení
{title} {title} {title}