Drobenkový koláč se švestkami

Drobenkový koláč se švestkami

Základ tohoto koláče je univerzální a dá se pasovat na širokou škálu ovoce. Upečete-li jej den dopředu, stihne nasáknout vlhkost a bude se doslova rozplývat na jazyku.

S poměrem mouky si pohrajte. Použijete-li pohanku nebo certifikovaný bezlepkový oves, máte variantu pro celiaky.

Drobenkový koláč se švestkami

Na koláčovou formu o průměru cca 24 cm

Suroviny:

  • 350 g mouky (špaldová / pohanková / ovesná nebo jejich mix) – zkuste jako část použít mandlovou mouku
  • špetka soli, skořice
  • 100 g cukru muscovado / panela / tmavý třtinový
  • 200 g másla (bezlaktózového, pokud je třeba)
  • ovoce v množství kolem půl kila

Postup:

Všechny suroviny na drobenku rukama smíchejte. Polovinu dejte do formy vymazané máslem, trošku upěchujte, na to přijde ovoce a druhá polovina drobenky. Pečte ve vyhřáté troubě (180st.C) do chvíle, kdy ovoce změkne a začne být vidět po okrajích, jak probublává. Nejlepší je nechat odpočinout do druhého dne a pak teprve podávat.

Chceš další výživnou inspiraci? Přihlas se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.