O ájurvédě, výživě a péči o sebe na podzim
S Veronikou Hájkovou jsme si v její skupině Průzkumníkem zdravého vaření povídali o ájurvédě, její podstatě a doporučeních pro podzim. Celý rozhovor najdete ve Facebookové skupině pod tímto odkazem.
S Veronikou Hájkovou jsme si v její skupině Průzkumníkem zdravého vaření povídali o ájurvédě, její podstatě a doporučeních pro podzim. Celý rozhovor najdete ve Facebookové skupině pod tímto odkazem.
Bramborové vindaloo je volnou variací na Ottolenghiho recept v kuchařce Plenty. Vařím podobně i jinou zeleninu.. kapustové růžičky, dýni, mrkev a jejich kombinace. Nejvíc mě na tom baví ta jednoduchost naprosto neúměrná výsledné explozi chutí. Dáte-li si práci s kořeněným základem – co do složek, nikoliv co do pracnosti – je úspěch naprosto nevyhnutelný. Dala…
Ájurvéda řadí větrný a chladný podzim a také třeskutou zimu k období Váty. Váta je studená, drsná, vysušující, se sklonem k nervozitě, úzkosti, nesoustředěnosti, plná rozlítaných myšlenek, ale také kreativní, nápaditá, rychlá a bystrá. V ájurvédě platí, že podobné zvyšuje podobné. K vyvážení tedy potřebujete opačné kvality. U Váty konkrétně… … vše teplé, pomazávající a…
Sabdží zní tajuplně a přitom jde o jednoduchou dušenou zeleninu s kořením. Hodí se k ní rýže nebo placky a taky kupa jedlých květů a bylinek. Tento talíř jsem obědvala, když jsem vařila během práce na textech v počítači a běhání kolem mé nejmenší. Kompozice lahodí zejména Kapha a Pitta typům, Váta si k tomu…
Jsem ale plná borůvkových dojmů. Na Vysočině dozrály, je jejich čas. Sbírací meditaci si nesmírně užívám, ale ještě víc pak ten výsledek… borůvkový koláč. Všechny nasbírané borůvky jsme nacpali – kromě úst – do tradičního rodinného koláče. Recept na něj patří do kategorie archivních a velmi jednoduchých. Ráda se pouštím i do propracovanějších variant třeba…
Poslední dva týdny ujíždím na květáku. Jeden z mnoha receptů přináším sem i vám. A ukážu vám na něm, jak lze ladit jídlo k vyživení své jedinečnosti. Recept ideální pro všechny neexistuje. Jsme přece jedineční a potřebujeme jedinečný přístup. Existuje ale typologie, která vaši jedinečnost krásně popíše a pak existuje možnost, že se napojíte na…
Sušenky bez cukru s vyváženou lehce sladkou chutí. Sladidlem jsou rozmixované datle (nebo rozinky). Jsou bez lepku, když použijete bezlepkový oves a přítomnost čokolády slazené kokosovým nektarem je vynikající bonus, nikoliv však nutnost. Míchat těsto na sušenky je zábavná alchymie. Obvykle nachystám suroviny a míchání nechám na své nejmladší. Dáváme všechno tak nějak od oka,…
Slaný chlebíček je skvělou svačinou, snídaní naslano nebo doplňkem k obědové polévce. A taky ideálním adeptem na brunch. Recept vznikl z muffinů, na které jsem měla rozpis na starém blogu U Věrušky v kuchyni. Rozpis jsem oprášila, inovovala a ejhle, luxusní slaný chlebíček je na světě. Slaný chlebíček a pesto Dá se jíst jen tak…
Na Zelený čtvrtek je zvykem pozřít leccos zeleného od obligátního špenátu až po zelené pivo. A co takhle zelené pohankové palačinky, ty jste už zkoušeli? Pokud netrváte na bezlepkové pohance, můžete si palačinky umíchat i ze špaldové hladké mouky. V takovém případě budou vláčnější. Podobně to platí i pro mléko. Ačkoliv nejsem běžný konzument kravského…
Špaldová mouka a velikonoční beránek si velmi dobře rozumí. Podle tohoto receptu nemáte co zkazit a dokonce můžete i bezlepkově manévrovat a použít mouku pohankovou, chcete-li. Po pravdě, recept vychází z mého oblíbeného receptu na olejovou bábovku. Formu na beránka mám úplně maličkatou, takže jsem zbývající těsto umístila do kokotek. Úplně nejdůležitější na celém receptu…
Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.