KOSMETIKA: pleťová mast pampelišková

Pleťový krém z pampelišek

Výživou pro tělo je i to, co dáváme na něj, tedy čím se mažeme. Cokoliv si dáte na kůži je to skoro jako byste to snědli. Řekněte, chutnal by vám krém, kterým jste si dneska ráno namazali obličej?

Používat na pleť různorůzné kvalitní rostlinné oleje v neskutečně omamných kombinacích mě naučila má přítelkyně kosmetička Raduška . Ještě předtím jsem už jela na vlně ekologické kosmetiky, což se místy dost výrazně prodraží. Některé z těch produktů používám stále, ale dost jsem jich taky vyřadila ve prospěch právě zmiňovaných olejů a taky krémů, které si jednoduše vyrábím sama.

Začalo to svého času měsíčkovou mastí a receptem z knihy Bylinky pro děti a maminky. Od té doby jsem sádlo vyměnila za kokosový tuk a posléze i kakaový a bambucký. Taky se mi rozrostl bylinkový svah a povědomí o tom, co vše lze v tuku máčet a posléze se tím mazat.

A všechno, opravdu všechno, co na sebe používám bych s klidem i snědla. Když píšu tyto řádky, pampelišky pomalu odkvétají. Do krému jsem nacpala pár posledních společně s květy sedmikrásek. Recept si spěchám tady uložit, protože se bude hodit i pro práci s dalšími květy a bylinami. Napište mi, jak jste s ním naložili vy…

Pleťový krém pampeliškový

Suroviny na 1 krém o objemu 50 ml:

  • 4 lžíce bambuckého másla (bio ideálně)
  • 2 lžíce arganového oleje (používám ten pro potravinářské účely a rovnou si lžičku dám do sebe)
  • 1 lžíce šípkového oleje
  • hrstka květů pampelišky a sedmikrásky
  • 3 lžičky nalámaného včelího vosku
  • na špičku nože prášku z grepových jader (působí jako konzervant, lze vynechat)
  • 3 kapky éterického oleje z růže damašské (ano, v té nejčistší kvalitě se dá také jíst)

Postup:

Máslo a oleje rozpusťte v misce – nezahřívejte příliš, ideální je rozpouštět nad parou.

Do vlažné směsi ponořte pampelišky a sedmikrásky – luhujte nejlépe v menší zavařovací sklenici. Zejména pampelišky dobře vytřepejte a dejte broučkům šanci, aby květ opustili dříve, než je naložíte do oleje. Zavíčkujte a nechejte několik dní macerovat v chladu, ne však déle, než pět dní (může pak začít plesnivět).

Poté celé zahřejte nad parou – lehce, jen do rozpuštění a přes síto protlačte do čisté nádoby.

Totéž udělejte s voskem, zahřejte jej do rozpuštění. Pak jej smíchejte s olejovým základem, ve kterém se luhovaly pampelišky a celé ještě lehce zahřejte, aby se vše dobře spojilo. Přidejte éterický olej a prášek z grepových jader, dobře promíchejte a nalijte do čisté skleničky o objemu 50 ml.

Nechte otevřené vychladnout a teprve potom zavíčkujte.

Nepropásněte další výživné novinky a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.
Pleťový krém pampeliškový