Krém z kadeřávku s garam masalou

Dostala jsem úchvatný čerstvý kadeřávek. Tuhle zeleninu zasadíte a jakmile doroste, sklízíte a sklízíte. Kadeřávek se statečně kadeří i pod sněhem. Jeho chuť je … hmm prostě kapustová a houževnatá. U nás doma jej obvykle spásám jenom já. V této polívce jej ale sní úplně všichni. Na sklonku jara jsem jej použila do krému, kde se jeho chuť i struktura rozplyne do sametového pohlazení.

Suroviny na 4 porce:

  • 2 mrkve
  • 1 malý pór
  • 2 veliké hrsti na proužky nakrájeného kadeřávku
  • 1 brambora (lze vynechat)
  • slunečnicový olej nebo přepuštěné máslo
  • 500 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička mletého koření garam masala
  • sůl (růžová himálajská)
  • volitelně 3 lžíce kefíru nebo olivový olej na zakápnutí
  • jedlé květy a bylinky k dozdobení

Postup:

V hrnci rozehřejte tuk a restujte na něm na kolečka nakrájenou mrkev a pór asi 3 minuty. Přidejte bramboru a koření, promíchejte a přihoďte kadeřávek. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem (vodou), osolte, zakryjte a přiveďte k varu.

Stáhněte plamen a vařte přikryté do změknutí kadeřávku. Hotové rozmixujte v blenderu nebo za pomoci ponorného mixéru. Do krému můžete na závěr těsně před podáváním zamíchat kefír.

Podávejte zdobené jedlými květy a bylinkami. Já použila popenec (fialové květy), kokošku pastuší tobolku (bílé květy), zlatici (žluté květy) a kdoulovec (oranžové květy).