Porridge s chřestem a kozím sýrem

Porridge s chřestem a kozím sýrem

Recept původně chystaný pro brněnskou chřestovou slavnost Vivat Zelňák, kde jsem si vymyslela, že vám dám v rámci cooking show ochutnat. Lidé míní a počasí mění. Místo live si jej dáme aspoň virtuálně.

Tohle jídlo považuji za svoji letošní jarní hitovku. Tři základní kvalitní suroviny a trapně TRIVIÁLNÍ PŘÍPRAVA. Ocení zejména vyspídované bytosti co se nechají honit hodinovou ručičkou.
Upřímně, kdo z nás závod s časem nezná?

Na celé té parádě mi přijde fascinující zejména ona kombinace našich národních kulinárních klenotů a pak samozřejmě… ta chuť… plíživě smetanová a křupavě jarní.

Termín porridge je obvykle spojován se sladkou ovesnou kaší podávanou v anglicky mluvících zemích ke snídani. Důkladně si o porridge filozofii můžete počíst na The Guardian. Vtip je v tom, že porridge může být i slanou kaší a už vůbec nemusí být jen z ovesných vloček. Posloužit může obilovina, jaká vás zrovna napadne.

Porridge s chřestem a kozím sýrem

A jsem zase u toho, další VARIABILNÍ RECEPT jak vyšitý.
Místo ovsa zkuste semolinu, rýži, špaldovou krupici a ti superzdravěžijící třeba quinou. Použitá obilovina samozřejmě zásadně mění strukturu kaše. Tuhle na fotce vidíte jáhlovou kaši s máslovou dýní.
Místo kozího sýra lze použít i výraznější sýr kravský či ovčí. Teď zrovna mě napadá třeba kombinace kysané smetany a pecorina.

Zelená je nutnost

Co však nenahradíte je chřest. Pro tento účel výhradně zelený, čerstvý, křehký a křupavý. Část lehce tepelně upravená, část syrová.

Syrová, protožéé k léčebným účinkům se chřest doporučuje výhradně čerstvý, zejména je prý žádoucí jeho šťáva. Cože? Jo, chřest je něco mezi potravinou a léčivou bylinou.
Syrová, protožéé je dokonale HRÁŠKOVĚ NASLÁDLÁ a křupavá a to se nám líbí!

Chřest

Dávka pomalých sacharidů z vloček v tomto jídle zajistí pocit sytosti po dlouhou dobu, to vám teda garantuju.
Sacharidům zdatně sekundují bílkoviny z mléčného výrobku, ať už použijete jakýkoliv. Ovšéém, zajímavé by bylo přidat i pár restovaných slunečnic či vlašáky!
O významný zdroj všeho zdravého, zeleného, mladého a šťavnatého se stará chřest.

Počítejte s tím, že tohle jídlo je díky chřestu MOČOPUDNÉ. Dát si jej večer znamená nutnou noční návštěvu toalety.
Ovšem je taky AFRODIZIAKÁLNÍ, neboť v chřestu obsažený vitamín E reguluje mužský hormon testosteron a u žen podporuje prokrvení a lubrikaci.. píšou v časáku Masoooo! co jej tvoří tým časopisu Maxim, takže pánové to mají na háku ? Ještě by vás mohlo zajímat, že chřest dle ájurvédy sedí všem třem dóšám. Komu však může činit problém jsou ti, kdož trpí záněty ledvin a jater. A teď už k receptu…

Suroviny na 3 porce:

  • 500 ml vody
  • 80  g jemných ovesných vloček
  • kozí sýr krémové či mazlavé konzistence v množství dle chuti (mně stačil malý kelímek krémového sýra z farmy Zahrádka)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • asi 100 až 150 g zeleného chřestu

Postup:

Chřestu odkrojte spodek – cca 1,5 cm a škrabkou oloupejte spodní třetinu.

Nakrájejte chřest na špalíčky a rozdělte na dvě hromádky – větší část půjde krátce povařit do kaše, menší část přijde do kaše na závěr a zůstane proto syrová.

Vodu s vločkami a špalíky chřestu dejte do rendlíku a za stálého míchání vařte.

Mezitím osolte a přidejte muškátový oříšek.

Jakmile kaše zhoustne, odstavte z vařiče, přidejte kozí sýr a zbývající chřestové špalíky. Podávejte v misce dozdobené mletým pepřem.