Pečená kaše

Když vím, že ráno nebude moc prostoru na tanec kolem sporáku, chystám základ snídaně už večer. Pečená kaše je favorit efektní vzhledem i chutí. Navíc se hodí pro více jedlíků, což z něj dělá ideálního adepta na snídani pro velkou rodinu a mlsnou návštěvu.

Tím, že celý pekáč nachystáte dopředu večer před snídaní si ušetříte práci ráno. Jeho hlavní kouzlo však ocení také vaše tělo.

Tato kaše krásně demonstruje, jak v praxi aplikovat výživová doporučení, která (mimo jiné) probíráme v Kruhu vědomé výživy.

Kruh vědomé výživy - logo

Namočením učiníte vločky, ořechy a semínka stravitelnějšími. V oříšcích a semínkách se probudí dřímající energie, kterou pak vy můžete dosytosti načerpat.

Na ten můj pečený pekáč kaše na obrázku jsem spotřebovala černý rybíz z mrazáku. Použít však můžete jakékoliv dostupné ovoce, včetně toho čerstvého. Stejně tak zábavné je experimentovat s kořením… skořice, kardamom, hřebíček, badyán, kurkuma, špetička pepře… ti všichni v různých kombinacích kaši dodají pokaždé trošku jiný šmrnc.

Pečená kaše

Suroviny na pekáč 15×25 cm:

  • 1 a 1/2 hrnku mraženého ovoce (nebo adekvátní množství čerstvého)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka (živočišné pro Váta dóšu/rostlinné pro Kapha a Pitta dóšu)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • velká špetka mleté skořice
  • velká špetka mletého kardamomu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • pár špetek soli (růžová himálajská)
  • 1 hrnek vloček (ovesné, pohankové, jáhlové,..)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 2 hrsti vlašských ořechů (preferuje Váta dóša) nebo mandlových lupínků (preferuje Kapha typ)
  • 1 hrnek směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 hrnek neslazeného rostlinného nápoje nebo vody

Postup:

Na dno pečící formy rozložte ovoce, mražené nebo čerstvé.

V míse metličkou promíchejte vejce, hrnek mléka, jedlou sodu, mletou skořici, mletý kardamom, strouhaný muškátový oříšek, pár špetek soli, hrnek vloček a rozinyk. Směs nalijte na ovoce, zakryjte a dejte do chladu uležet.

Zvlášť v jiné míse smíchejte vlašáky, směs slunečnicových a dýňových semínek, javorový sirup a hrnek rostlinného nápoje nebo vody. Ráno ořechy i s tekutinou rozprostřete na směs ve formě a zapékejte ve vyhřáté troubě na 180 st. C cca 30 min.

  • Jaký jste dóša typ?
  • Jaké potraviny a kdy jsou pro váš typ vhodné?
  • Co potřebuje vaše tělo na podzim a co na jaře?
  • Čím se udržovat v rovnováze a jak mít pořád dost energie?

Všechno o tom, jak konečně efektivně vyživovat své tělo v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.