Pánev s červenou čočkou a dýní – dhal

Červená čočka a dýně na pánvi

Kombinace červené čočky a dýně Hokkaido je vyvážený a rychle hotový pokrm, který se skvěle hodí jak k obědu, tak k večeři. Dhal vařím docela často, tentokrát bylo jeho vaření o poznání zajímavější a pohodlnější.

Vařila jsem jej totiž v nové pánvi italské značky Zwilling. Mám od nich už dlouhá léta sadu hrnců, na které nedám dopustit a teď k nim přibyla hluboká pánev Madura Plus, která sice patří mezi pánve na indukci, ale sedne i na plynový či elektrický sporák. Opravdu mě nadchla rovnoměrností distribuce tepla při vaření, svojí ideální velikostí pro rodinu a povrchem, na kterém se nejen skvěle vaří, ale skvěle se i čistí.

Rozvášnila jsem se nad pánví, protože je fakt skvělá. Ale teď už pojďme na recept…

Dhal může být součástí stravy při odlehčení jídelníčku, jeho složení stojí na luštěnině a koření, přičemž zeleninová složka je variabilní podle toho, co zrovna máte po ruce.

Červená čočka s dýní na pánvi

pro 4 osoby

Suroviny:

  • 100 g žluté cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce najemno sekaného zázvoru
  • přepuštěné máslo (ghí)
  • 2 lžičky žlutých hořčičných semen
  • 4 lžičky drcených kuliček koriandru
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžíce kurkumy
  • sůl růžová himálajská
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g červené čočky
  • 500 g dýně Hokkaido nakrájené na kostky
  • 500 ml kokosového mléka
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • k podávání placky čapátí nebo rýže a nebo taky nic dalšího

Postup:

Cibuli a česnek nasekejte najemno a společně se zázvorem vhoďte na rozpálený tuk (použijte hlubší pánev) a restujte na středním a posléze mírném plameni. Dávejte pozor, ať se cibule nepřipálí. Až cibule změkne a začne chytat hnědavý nádech, přisypte koření – hořčici, koriandr, římský kmín, kurkumu, pepř. Krátce orestujte.

Až se koření rozvoní (hořčice může začít poskakovat), přisypte propláchnutou čočku a kostky dýně. Osolte, zalijte tekutinou – kokosové mléko a trocha vody tak, aby zelenina byla více méně ponořená. Obsah hrnce přikryjte, přiveďte těsně pod bod varu, stáhněte plamen a vařte do rozvaření čočky a změknutí dýně.

Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem.

Jako příloha se hodí placky čapátí nebo rýže.