Citrónový bochníček

Citrónový bochníček

Recept na citrónový bochníček mám dlouho a mezitím prošel významnou proměnou. Část mouky nahradily mandle a může být celý bezlepku, cukr je panela a je ho méně. U nás doma tento moučník symbolizuje předvánoční dobu a nechápu, že jej na tomto webu ještě nemám. Spěchám to napravit.

Do bochníčku ráda používám špaldovku. Tu si sama melu a rozdíl mezi čerstvě namletou celozrnnou moukou a tou z obchodu je markantní… v nadýchanosti i barvě. Občas použiji mouku z pohanky nebo jáhel a je to fajn bezlepková varianta.

Sladká chuť je láska

Panela je sušená třtinová šťáva a protože je tmavá, výsledná barva chlebíčku nemůže být jiná, než taky tmavá. Ano, je to pořád bubák cukr, i když aspoň v přirozenější podobě. Tento dezert holt není lowcarb, ale zase laskavě pohladí sladkou chutí, která – to vy, co jste četli Vtipné kaše už víte – souvisí s láskou, radostí, soucitem, štěstím a blažeností… to přece chcete, že 🙂

Citrónová šťáva je v tomto případě nepostradatelná a díky bio citronu můžete použít i kůru, kterou nastrouháte dovnitř. To napouštění chlebíčku citronovou šťávou až po dopečení je zásadní a právě tento trik se odrazí na výsledné sametově citrónové chuti.

Citrónový bochníček

Citrónový bochníček

na 1 formu srnčí hřbet

Suroviny:

  • 200 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky (nebo pohankové)
  • 50 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí) + trocha na vysypání formy
  • 90 g másla (ideálně přepuštěného) + kousek na vymazání formy
  • 30 g olivového oleje
  • 100 g panely (sušená třtinová šťáva)
  • 200 g tvarohu (ideálně z farmy)
  • 3 vejce (ze dvora)
  • 50 ml mléka (kravské, kozí, rostlinné – jak je libo)
  • 1 lžička jedlé sody (bez hliníku)
  • 1 bio citron
  • špetka soli
  • volitelně špetka mletého kardamomu

Postup:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Formu na srnčí hřbet vymažte tukem (ideálně máslo) a vysypte trochou mandlové mouky.

Žloutky oddělte od bílků. Žloutky utřete postupně s panelou (3 lžičky si nechte na polevu), máslem (a olejem) a nakonec s tvarohem a mlékem. Přidejte najemno nastrouhanou citrónovou kůru.

Smíchejte mouky společně s jedlou sodou a špetkou s soli (případně kardamomem). Moučnou směs přisypte do tekutého základu.

Bílky ušlehejte na sníh (pomůže k tomu i špetička soli). Směs zamíchejte opatrně do těsta.

Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejli zapíchnutou do bochníčku nevytáhnete suchou.

Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z citrónu (můžete ji pak přecedit přes jemné sítko) a smíchejte ji se 3 lžičkami panely.

Po vytažení z trouby propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citrónovým sirupem.

Nepropásněte další vypečené recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.