Meruňkový koláč s pohankou a kokosem

Trápíte se touhou po buchtách a máte pocit, že to neladí s vysněnou linií? Tak se už prosím vás netrapte. I buchta – třeba meruňkový koláč – může ladit se zdravím. Jen si to dovolit.

Jednoduchá bezlepková varianta k pečení. V červenci třeba s meruňkami. Ovšem s radostí bych zkusila i maliny či ostružiny. A později pak švestky a jablka.

Je meruňkový koláč zdravý?

No jistěže je. O to více, nebudete-li to úporně řešit. Ona zdravost je záludná. Co jednomu svědčí, druhému nikoliv. Kdo mě sledujete, už asi víte o ájurvédě a dóšách, energetických komplexech či kombinaci pěti prvků přítomných ve všem živém i neživém a projevujících se jako určité rysy, které udržují harmonii psychofyzických funkcí. Ty dóši jsou tři a tato buchta sedí zejména dvěma z nich – Váta a Pitta.

Meruňkový koláč s pohankou a kokosem

Suroviny na formu o průměru 26-29 cm:

  • 70 g sladidla (já 30 g panely a 40 g javorového sirupu)
  • 70 g olivového oleje nebo lépe rozpuštěného přepuštěného másla
  • trocha horké vody
  • asi 100 ml mléka (kravské nebo rostlinné, já použila moje konopno-mandlové)
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 60 g pohankové hladké mouky
  • špetka soli
  • lžička kypřícího prášku z vinného kamene
  • volitelně lžíce jemně mletých semínek (dýně, len, slunečnice)
  • sekané pistácie nebo mandle
  • loupané konopné semínko
  • čerstvá meduňka
  • asi osm meruněk

Postup:

Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzdušně či 180 obyč.

V jedné míse smíchejte sladidlo s olejem či máslem a vodou, metličkou prošlehejte.

Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte.

Ve druhé míse vidličkou načechrejte kokos s pohankovou moukou, solí a kypřícím práškem. Můžete přidat mletá semínka.

Do tekuté části nasypte sypkou a promíchejte. Do těsta můžete přidat nasekanou čerstvou meduňku.

Nalijte do vymazané a vysypané (já máslo, pohanková krupice) formy.

Na povrch poskládejte omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky řezem nahoru. Posypte sekanými oříšky a konopným semínkem. Pečte 20-25 minut.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.