TerapieChutí: zelená polévka a význam zelené barvy nejen v jídle

Zelené vibrace na talíři jsou pro nás důležité nejen na Zelený čtvrtek. V duchu série TerapieChutí tentokrát jednoduchá, lokální, levná a veskrze chutná polévka z čehokoliv jedlého zeleného, co posbíráte na zahradě, u lesa nebo v nouzovém případě koupíte v obchodě.

Zelené listy můžete použít všemožné – pažitku, polníček, mladý špenát, mladé pampeliškové listy, mangold, kopřivy, bršlici, popenec, ptačinec žabinec.

Zelená polévka

Na přepuštěném másle zpěňte 2 opravdu veliké cibule nasekané na kostičky. Přidejte podrcené 2 stroužky česneku a kousek jablka. Nechte pár minut restovat a dejte pozor, ať se nepřipálí. Nachystejte mixér a do něj naházejte dvě pěkné hrsti bylin – kopřivy, bršlice, popenec, ptačinec, pažitka, mladé listy pampelišky, polníček, mladé listy plicníku, špenát, mangold, medvědí česnek… něco z toho nebo od každého kousek, jak je komu libo. Zalijte litrem vařícího vývaru a přidejte cibulový základ. Celé důkladně promixujte, dosolte, opepřete a případně vraťte do hrnce ještě trochu prohřát.
Podávala jsem s nasekanými vlašskými ořechy (předtím namočené přes noc a znovu usušené na slunci), květy plicníku a sedmikrásky.