Salát z pečené dýně s polníčkem a fetou

Sklidila jsem poslední dýně a teď mi na zahradě bují polníček. Tihle dva v jednom receptu fungují překvapivě skvěle.

Někdy minulý rok v říjnu jsem na kraj zahrady, co je nejblíž domu, zasadila jeden sáček polníčkových semínek. Do nehostinného písku s hlínou a tam, kde děti šlapou velmi rádi. První sklizeň – pár lístků a nikoliv pod sněhem, ten se minulý rok přece nedostavil – jsme snědli někdy v únoru. Pak zbytek polníčku přerostl a vysemenil.

Polníček všude

Polníčkové lístečky se geometrickou řadou rozmnožily na místa, kde bych je opravdu nečekala. Několik metrů od původního semeniště a všemožnými směry. Polníček roste i v tak nehostinném terénu, jako jsou kamínky (podestlané geotextílií) v obrubě kolem domu. To NELZE IGNOROVAT.

Přijedete k nám a první, co na schodech k domu spatříte, je polníček. V kombinaci s pečenou dýní Hokkaido jsem objevila polníčkův nový rozměr. Vy si klidně upečte dýni jakou zrovna doma máte a konec konců i ten polníček můžete vyměnit za rukolu. Pořád to bude moc fajn lehký chod.

Sladkokyselý po balsamiku

hutný po dýni a křupavý po semínkách. Fetu klidně nahraďte sýrem balkánského typu nebo použijte něco farmářsky kozího. V tomto případě klidně můžete. Množství záměrně neuvádím, nasázejte si tam suroviny podle libosti a chuti. U nás na SALÁT PRO DVA padla půlka jedné malé dýně, čtyři stroužky česneku, hrst dýňových semen, hrst polníčku a obdélníček fety o velikosti tří krabiček zápalek vedle sebe.

Suroviny i postup:

Dýni nakrájejte na tenoučké měsíčky, které náskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte několik celých stroužků česneku, osolte a zalijte olivovým olejem. Rukou promíchejte, ať se dýně olejem obalí. Strčte do trouby předehřáté na 180 (160 horkovzduch) a pečte do změknutí, něco kolem 20 minut.

Dýňová semena orestujte (nejlépe na litinové pánvi) – že je hotovo poznáte, semínka začnou na pánvi praskat a nafukovat se. Dejte pozor, ať je nespálíte.

Pečenou dýni a vyloupnutý pečený česnek dejte do mísy, přidejte orestovaná semena, na kostičky nakrájenou fetu a zalijte balsamikovým octem dle chuti. Dosolte a případně přidejte ještě trochu olivového oleje. Jestliže jste dýni zalili hojně už před pečením, postačí nejspíš jen olej z plechu společně s hotovou dýní.

Přidejte lístky čerstvého polníčku nebo rukoly. Na talíři těsně před podáváním zakápněte kvalitním dýňovým olejem.