Černá ředkev: pomazánka a domácí sýr

Pomazánka z černé ředkve -suroviny

Žádná zelenina není obyčejná. Černá ředkev je neobyčejná mimo jiné v blahodárném účinku na játra a kašel. Štiplavost ztlumíme tvarohovou peřinou a léčivé účinky podpoříme zázvorem. Chcete-li někoho (zejména Kapha konstituce) chutně zdravotně nadopovat, můžete začít.

Tahle pomazánka je jakousi fúzí surovin babiččiny zahrádky a orientálního koření. Černá ředkev je v našich končinách známa už někdy od Středověku. V Číně a Egyptě byla známa samozřejmě dříve.  I když to tedy není žádná kořenová novinka, v českém jídelníčku se teprve rozkoukává. 

Z farmy do písku

Na začátku letošního roku jsem černou ředkev viděla prodávat dokonce v Kauflandu. Zcela určitě černou ředkev však dostanete u českých farmářů. Dokud se nevyprodá, bývá také STÁLICÍ BEDÝNEK.

Nakupte si ji do zásoby a skladujte podobně jako jinou kořenovou zeleninu – ve sklepě schovanou pod vlhkým PÍSKEM nebo v lednici ve spodní přihrádce. Tam vám déle vydrží v nádobě Prima klima od Tupperware. Tohle nemá být reklama, jen sdílená zkušenost. Více si nastudujte u výrobce.

Černá ředkevna játra i na kašel

Herbář Janči a Zentricha říká:

Droga výrazně podporuje trávení a je silně žlučopudná. Fytoncidy černé ředkve mají protiplísňové, antibakteriální a antivirové účinky. Desinfekční působení šťávy se projevuje i v cestách močových a v dýchacích orgánech.

Černá ředkev obsahuje velké množství minerálních látek (vápník, draslík, železo, hořčík, síru a fosfor), vitamín C, E a skupinu B.

Šťáva z černé ředkve pomáhá při kašli (tlumí růst choroboplodných zárodků) a v menších dávkách může sloužit také jako podzimní očistná kůra – 30 ml ráno na lačno po dobu max. 6 týdnů. Sirup z černé ředkve uvolňuje hleny.

Černé ředkvi by se měli vyhnout lidé trpící žaludečními vředy a také ti, trpící zánětem jater, ledvin a žaludku.

Černá ředkev

Pomazánka z černé ředkve je chuťový zážitek se zdravotním bonusem, který zvláště v zimě přijde vhod. Já k ní přidala ještě nástavbu v podobě lněného oleje a slunečnicových semen. Až budete mít pocit, že pražit slunečnicová semena se vám teda jako moc nechce a stejně tam přece nejsou zase tak důležitá, slibte mi, že se vybičujete a tenhle dovětek k pomazánce připojíte. Jedině tak to bude fakt chutný mazec. A naopak, zázvor v pomazánce klidně můžete vynechat, pokud vám jeho štiplavost nevyhovuje.

Slunečnicové semínko dokáže zvednout náladu a UTLUMIT DEPRESI. Krom toho působí blahodárně na stav kůže, nehtů a vlasů. Lněný olej čistí cévy od tukových nánosů a zlepšuje imunitu. To je jedna dobrá zpráva za druhou.

Pomazánka z černé ředkve

Černá ředkev: pomazánka

Suroviny:

  • 70 g oloupané a nahrubo strouhané černé ředkve
  • 100 g čerstvého sýra tvarohového typu (např. tohoto domácího nebo Matylda, Lučina, žervé)
  • 1 lžička lněného oleje
  • dvě až čtyři strouhnutí muškátového oříšku
  • sůl
  • hrstka pražených slunečnicových semínek
  • volitelné: lžička jemně strouhaného zázvoru, čerstvě mletý pepř

Postup:

Na rozpálené pánvi (nejlépe litinové) orestujte slunečnicová semena. Trvá to chvíli a dejte pozor, ať je nespálíte. Orestovaná semínka se krásně rozvoní.
Nastrouhejte ředkev a případně zázvor. Smíchejte vše dohromady a část semínek si nechte na ozdobu. Podávejte mazané na oblíbeném pečivu. Hodí se na krekry nebo jako dip ke špalíčkům ze zeleniny.