Polévka z červené čočky

V pátek před zahájením Výživný víkend pro ženy byla k pozdnímu obědu hustá polévka z červené čočky s domácími plackami. Byla božská, tak jsme ji se ženami pak povečeřely.

Až ji budete vařit, servírujte ji spíše jako samostatný chod právě třeba k večeři. Je totiž dost sytá.

Polévka z červené čočky

Suroviny na 4 porce

  • 50 g cibule nakrájené na kostičky
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný
  • 350 g zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, brambor, rajče – nakrájené na kostičky/proužky/kousky
  • 650 g kokosového mléka
  • 130 g červené čočky
  • 10 g ghí
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • troška pepře
  • růžová himálajská sůl

Postup

Na ghí orestujte nejdříve cibuli. Až zesklovatí, přidejte česnek a garam masalu, míchejte a pár sekund restujte.

Přidejte nakrájenou zeleninu, promíchejte, restujte asi minutu, dvě, osolte, opepřete a zalijte kokosovým mlékem. Přidejte propláchnutou čočku a přilijte vodu tak, aby hladina byla cca 5 cm nad zeleninou.

Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte do změknutí čočky. Může být potřeba dodat ještě trochu vody.

Podávala jsem s plackami, ale dobrý kvasový chléb je k tomu taky fajn.