Zajdete si na procházku a posbíráte všechnu jedlou zeleň, která roste. Pak ji hodíte ho rendlíku a vytvoříte chutnou omáčku plnou čerstvých vitamínů. Těšíte se? 🙂
Zkraje jara, když začnou ze země lézt první zelené lístky, je tato omáčka má nejoblíbenější. Dělám ji snad obden. Dají si i děti, ale ty ji zdaleka nemají rádi tak často, jako já 🙂
Všechno čerstvé zelené na jaře podporuje funkci jater a žlučníku a přirozeně podporuje naše tělo v detoxikaci. Játra a žlučník jsou spojeny s emocemi hněvu, zlosti, naštvání a když tyto emoce potlačujeme, ukládají se právě do těchto orgánů. Až už je toho uloženo mnoho, začne se to odrážet na stavu těla fyzicky i konec konců i psychicky. Širší souvislosti a hlavně to, jak si poradit ve vaší konkrétní situaci ukazuji v rámci konzultací a sezení. Využijte možnost 20 minutové konzultace zdarma 🙂
Zelené listy také obsahují blahodárný chlorofyl, širokou škálu vitamínů a minerálů a jsou pro nás hotovým životabudičem. Potkáte je na u lesa, na loukách kdekoliv, kam se vydáte. Sbírejte nejlépe tam, kde nejezdí auta a nechodí pejskaři.
Zelená omáčka
Suroviny na 2 porce
- 2 plné hrsti zeleně – kopřivy, bršlice, ptačinec, maliník, jahodník, listy pampelišky, jitrocele,…
- 1 větší žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 1/2 lžičky přepuštěného másla nebo olivového oleje
- 100 ml smetany ke šlehání (případně mandlového mléka)
- cca 150 ml vody
- sůl (růžová himálajská)
- případně čerstvě mletý pepř
Postup
Kopřivy spařte horkou vodou a nasekejte. Všechnu další zeleň omyjte a nasekejte také.
Na másle nebo oleji orestujte cibuli, zalijte smetanou a vodou a vhoďte opranou zeleň.
Promíchejte, sejměte z ohně a ponorným mixérem rozmixujte.
Případně dosolte, přidat můžete i pepř. Pokud máte v konstituci Kapha dóšu, udělá vám pepř dobře.