Pesto ze smrkových výhonků

K pečené zelenině, do tortil, na grilovaný sýr nebo ke steaku. Úplně běžné pesto, ve kterém jedna kouzelná přísada udělá divy.

Asi jste už o smrkových výhoncích slyšeli. Co do blahodárných účinků, hodí se vyrobit z nich sirup. Co se kulinárního zážitku týče, vřele doporučuji použít je do následujícího pesta. V tomto případě to budete mít 2v1 – kulinární i pro tělo blahodárně výživné účinky zaručeny.

V kombinaci s bazalkou lehce trpká chuť smrkových výhonků úplně zanikne a věřte tomu, že na pestu si pochutnají i ti nejzarytější odpůrci rostlinné stravy… když jim pesto naservírujete k jejich oblíbenému steaku.

Sezóna smrkových výhonků je krátká, ale v lese vždy najdete smrčky schované více ve stínu, kde výhonky raší později. Jaké výhonky sbírat, je v článku tady.

Pesto ze smrkových výhonků

  • 3 hrsti čerstvé bazalky
  • 2 vrchovaté lžíce čerstvých smrkových výhonků
  • hrstka restovaných mandlových lupínků nebo piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (růžová himálajská)
  • extra panenský olivový olej

Postup:

Všechny suroviny společně důkladně rozmixujte. Chuť dolaďte dle libosti a podávejte kdekoliv, kde byste použili klasické pesto – na fotce jsem podávala k pečenému květáku.

Více tipů ze světa vědomé výživy? Přidej se k mému newsletteru…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.