Recept z vaření na ČT2 24. února 2021. Maková buchta bez lepku, laktózy a vajec.
Po letech – přesně po třech letech intenzivní mateřské s mojí třetí – jsem přijala pozvání do Dobrého rána a vařila na téma „Bez cukru“. Kéž by těch fotek v respirátorech a rouškách raději ubývalo.
Celé vaření i další recepty (banánový bochníček, šulánky s mákem a domácí hořčici) můžete zkouknout ze záznamu v archivu ČT.
Recept na makovou buchtu na webu ještě nemám, tak honem sem s ním. Je slazená rozinkami a je velmi, velmi decentně sladká. Těm, kteří si palčivě sladké chuti cukru teprve odvykáte bude připadat, že sladká není vůbec. Prvotní šok lze zmírnit čokoládovou polevou nebo cákanci datlového sirupu, jako vidíte na fotce. Časem, jakmile se vám chutě vyčistí, bude sladidlo v podobě rozinkové omáčky dostačující.
Maková buchta
na menší pekáček (cca 15x20cm)
Suroviny:
- 1/3 hrnku rozinek
- 1 hrnek mandlového „mléka“ (doma vyrobíte takto)
- 1/2 hrnku oleje (slunečnicový nebo olivový)
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1/3 hrnku mletých ořechů nebo semínek (vlašské, pekany, lískové, slunečnicové, dýňové, lněné)
- 1/2 hrnku mletého máku
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce kakaa nebo karobu
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce kypřícího prášku z vinného kamene
- špetka soli
- případně na ozdobu datlový sirup
Postup:
Rozinky zalijte horkou vodu a nechte nasáknout.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Mandlové „mléko“ vyšlehejte s olejem.
V jiné míse smíchejte všechny sypké suroviny.
Rozinky slijte, rozmixujte a přidejte k tekuté směsi.
Sypkou směs pak postupně zamíchávejte do tekuté.
Nalijte do pečícím papírem vystlaného pekáčku a pečte asi 30 minut.
Na fotce jsem zdobila listem rýmovníku, který zrovna jak na zavolanou kytce sám upadl… ano, s buchtou chutná taky dobře.