Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančem

Košíčky, které jsem plácala v Dobrém ránu na čété dvojce. Snesou dvojí verzi, což v telce tolik nevyniklo, tak si to teď pěkně popořádku rozebereme.

Ta první a původní, je verze s kakaem. Druhou verzí je náplň z čokolády, která činí košíčky hutnějšími, tak nějak atraktivnějšími pro čokoholiky, ale také na zkus tvrdšími. Kakaová náplň naopak tolik netuhne a když košíčky nebudete skladovat v lednici, nýbrž podávat záhy po uplácání, bude kakaová náplň dokonce úplně SAMETOVÁ.

Raw stravu doma striktně nepraktikuji, ale mám ráda některé její stránky. Třeba tu sladkou. Skladba těchto košíčků je výživově i chuťově báječná dokonalost v jednoduchosti. Taková ta mňamka, co číhá v lednici na okamžik, kdy dostanete chuť na sladké. Dáte si dvě, tři a dostaví se pocit sytosti i spokojenosti.

O sacharidy se starají datle a sirup z nich, což je jedna z přirozených cest, jak nepřitížit hladině krevního cukru ani nezakládat na tukové polštáře. S kvalitní čokoládou či kakaovým práškem dostanete dávku antioxidantů a hned taky lepší náladu. Kokosový tuk a oříšky zase dodají kvalitní energii. Těch tuků se vůbec nebojte. Celé tohle dílo je nebe samo.

Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančem

Suroviny:

  • 150 g směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu)
  • 80 g strouhaného kokosu nebo tuhý zbytek po výrobě kokosového mléka
  • 4 sušené datle
  • 1 bio pomeranč
  • datlový sirup
  • kvalitní kakaový prášek
  • kokosový tuk

Postup:

Nastrouhejte pomerančovou kůru. Pomeranč podélně rozpulte a z půlky vymačkejte šťávu. Do pomerančové šťávy ponořte na kousíčky nakrájené datle a nechejte asi půl hodiny nasáknout. Z druhé půlky pomeranče okrájejte kůru a pomeranč rozmixujte.

Ořechy namelte najemno a smíchejte s kokosem. Přidejte nasáknuté datle i se šťávou a lžíci až dvě kokosového tuku. Rozmixujte. Vznikne lepivá hmota, ze které tvarujte placičky a formujte do papírových košíčků. Uložte do chladu.

Na náplň smíchejte kakaový prášek s kokosovým tukem (zhruba v poměru 4:1). Oslaďte datlovým sirupem (nebo klidně medem) a přidejte rozmixovaný pomeranč i kůru z pomeranče. Pamatujte, že pomeranč kakaovou směs rozředí. Důkladně promíchejte a náplň lžičkou dopravte do košíčků. Zdobte jedlými květy – pampeliška, sedmikráska, šeřík, růže, bezový květ (vše chemicky neošetřené). Na fotce nahoře jsem přidala sušenou malinu, na fotce níže dělá parádu pampeliškové chmýří.

Raw košíčky z ořechů s čokoládou a pomerančem

Suroviny:

  • 150 g směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu)
  • 80 g strouhaného kokosu nebo tuhý zbytek po výrobě kokosového mléka
  • 4 sušené datle
  • 1 bio pomeranč
  • 400 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70% a víc)
  • 40 g kokosového tuku

Postup:

Košíčky vyrobte úplně stejně jako v předchozí verzi.

Nad parou v míse rozpusťte nalámanou čokoládu s kokosovým tukem. Do rozpuštěné čokolády přidejte rozmixovaný pomeranč. Nelekněte se, proběhne záhadná chemická reakce a tekutá čokoláda výrazně zpevní. Pořád ale půjde dobře pomocí lžíce transportovat do košíčků. Naplněné a ozdobené košíčky přesuňte do lednice, kde je nechejte ztuhnout.

Košíčky s čokoládou jsou pevnější a čokoláda je na rozdíl od hmoty s kakaem úplně tvrdá.

Co do rychlosti výroby bych definovala košíčky jako středně pracné. Je fajn uplácat jich dost do zásoby a pak jen vytahovat z lednice. V chladu v nezakryté nádobě VYDRŽÍ KLIDNĚ TÝDEN, DVA. Stejně je sníte dřív.

Zhruba tak stejně, jako jsou efektní, jsou také SYTÉ. Je fajn tvořit košíčky menšího formátu. Osvědčilo se mi tvarování do papírových formiček – ano, přitom papírové košíčky zničíte – a nebo je fajn nějaká silikonová forma. Budete-li košíčky tvarovat do kovových formiček, vytřete je nejdříve lehce olejem.