Raw cukroví: roláda z kešu a semínek a makovo-mandlové koule

Raw cukroví - roláda z kešu

Raw cukroví je „friendly“ pro chuť i k vašemu tělu. Jestli jste si mysleli, že vás stran sladkostí nemůže nic překvapit, pak zbystřete. Všechno může být jinak.

Hit zdravo-výživové stravovací alternativy je jíst raw. Tedy syrovou, tepelně neopracovanou stravu (povolena je teplota do 42 st.C). Nejíst vůbec nic tepelně upraveného se může zdát nemožné, ale někteří jedinci se takhle fakt stravují a fakt jim to prospívá.

Není to tak úplně můj případ. Nedokážu si sebe, jakožto milovnici horkých polívek v téhle syrové roli představit. Přesto vím, že na tom něco je (zachování řady vitamínů a minerálů, přirozená podoba potravin atp.) a někomu taková strava může vyhovovat. Tedy určitým metabolickým typům.

My ostatní, co nejíme stropro jen a pouze raw si z tohoto směru můžeme vzít aspoň něco. Teď třeba raw cukroví.

Za čtvrt hoďky hotovo

Nepečená záležitost se dá vyrobit bez živočišného másla a dokonce i bez cukru, takže – i když je to slovo teď až moc v kurzu, nemůžu neříct – zdravěji. Hlavní kouzlo spočívá ve formuli z ořechů a semen všeho druhu. Světe div se, bude stačit spojit je s medem a celé to utužit.. třeba kakaovým máslem. A kdo nemusí být úplně raw jako pojidlo a sladidlo zároveň použije rozvařené datle, čímž se zbaví nutnosti použití KAKAOVÉHO MÁSLA.

Kakaové máslo je rostlinný tuk vznikající lisováním pražených kakaových bobů. Má příjemnou čokoládovou vůni a chuť. Jeho konzistence je tuhá, ale taje už při 35 st.C. Příjemné je, že se jen tak nezkazí (vydrží až pět let). Méně příjemná je jeho cena. Neobsahuje cholesterol, má menší podíl nasycených mastných kyselin ve prospěch těch nenasycených a je bohaté na antioxidanty.

Používám ráda kakaové máslo z Troubelic

Roláda z kešu ořechů a dýňových semen

  • 150 g kešu ořechů pomelte najemno a rozdělte na dvě části. Do první části zamíchejte 20 g mleté směsi chia a lněných semen (nebo pomelte jen lněná semena) a 4 lžičky karobu. Do druhé části přimíchejte 40 g jemně mletých dýňových semen.
  • Ve vodní lázni rozpusťte 30 g kakaového másla, přidejte 4 lžíce medu a dobře promíchejte. Sladidlo rozdělte do dvou sypkých částí a obojí dobře promíchejte.
  • Na pracovní desku rozprostřete kuchyňskou fólii, na ni dejte tmavé těsto a na něj opět fólii. Vyválejte placku jako na roládu. To stejně proveďte zvlášť se zelenou hmotou, akorát zelenou placku vyválejte o trošku menší, než placku tmavou.
  • Z povrchu obou placek odstraňte vrchní fólii a zelenou placku přeneste na tmavou. Pečlivě zarolujte a dejte do mrazáku na chvíli ztuhnout. Stačí max. 30 minut. Pak nakrájejte na plátečky a skladujte v lednici v otevřené nádobě.

Makovo-mandlové koule

asi 10 kusů

  • Pomelte postupně 80 g mandlí, 20 g máku, 15 g dýňových semen a 15 g konopných semínek.
  • V první misce smíchejte mandle s mákem. Přidejte 2 lžičky medu a 20 g rozpuštěného kakaového másla. Důkladně promíchejte, až se vytvoří celistvá hmota.
  • Ve druhé misce smíchejte dýni s konopím. Přidejte 1 lžičku medu a 5 g rozpuštěného kakaového másla. Důkladně promíchejte, až se vytvoří celistvá hmota. Pomoct si můžete rukou.
  • Ze zelené hmoty tvořte menší kuličku, kterou obalte tmavou hmotou. Koule položte na talíř a skladujte v lednici.

Varianta bez kakaového másla a medu:
Použijte vypeckované sušené datle, které  povařte chvíli v rendlíku s trochou vody. Nasají vodu a změknou, než je ale použijete dále, nechte je zchladnout. Pak je rozmixujte společně s podrcenými semeny a ořechy. Nebudete tím mít stoprocentní raw cukroví, ale zase získáte nový chuťový rozměr.