Kořeněné lívance za deset minut

Kořeněné lívance za deset minut

V sypkém stavu trpělivě vyčkávají v kuchyni na polici. Až přijde jejich okamžik, dělí vás už jen těch deset minut od momentu, kdy se zakousnete do prvního lívance.

Trik spočívá v mixu sypké části ingrediencí, která v klidu spočívá v dóze na lince s tekutou částí, co ji vytáhnete z lednice. Pakliže disponujete elementární zásobou surovin. Pár svižných POHYBŮ METLOU a těsto na lívance je připravené ke schůzce s pánví. Neexistuje nic, co tu už nebylo, takže ano, odkoukala jsem ten recept od Nigelly Lawson. Je to jediný recept z celé její obsáhlé kuchařky Nigella Express, který mě zaujal. Prostě to tam mám, že mi téměř vždy v kuchařce – ať je jak chce tlustá – sedí jeden, dva recepty a pak už nic. Když se ty jednotlivé kousky dají dohromady, je z toho zajímavý výcuc křížem krážem gastro světem

Směs na lívance

Původnímu rozpisu jsem dodala SVĚŽEST KOŘENÍM, protože to je TÉMA. Onen kořeněný šmrnc posouvá recept (a nejen tenhle lívancový) do jiných dimenzí, směrem hlouběji tak, že vás to protká skrz naskrz. Vůní, chutí i následným pocitem. Ten lívancový lze zachytit jako nadýchaný obláček se zemitým lehce kořeněným obalem.
Takže je vlastně nezachytitelný ? Zkuste si to. Třeba i s moukou pohankovou, věřím, že to bude i tak fungovat.

Suroviny sypká část:

  • 2 šálky hladké špaldové mouky (nebo mix půl napůl špaldová a pšeničná)
  • 3 lžíce kypřícího prášku z vinného kamene
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru (tmavý třtinový)
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček
  • volitelně mletý kardamom


Tekutá část v množství na šálek sypké směsi:

  • 1 vejce
  • 1 šálek mléka
  • volitelně 1 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

Šálek sypké směsi smíchejte s tekutou částí a prošlehejte metlou dohladka – nebo použijte mixér.

Rozpalte pánev s tlustým dnem, či pánev na lívance.

Smažte lívanečky – jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky, nechejte ještě chvíli smažit a pak lívanec otočte a dodělejte z druhé strany.

Množství vystačí na zhruba 15 lívanců.

Podávejte je s ovocným rozvarem – na fotce černý rybíz z mrazáku a s bohatou šlehačkovou čepicí. To se musí a je to taky zdravé. Jednou za čas