
Původní recept na tuhle dobrotu pochází od Dity P. V roce 2014 vzbudila svým pořadem na ČT hluboké emoce… v gastronomických kuloárech i mimo ně. Recept na švestkový koláč jsem si upravila a napsala k tomu tenkrát jeden článek.
Nejdříve jsem jej sem, na svůj nový web, ani dávat nechtěla. Pak si mě ten článek znovu našel. Vykoukl při editaci něčeho úplně jiného a já pochopila, že sem taky patří.
Původní text nemá smysl kopírovat, protože pozbyl aktuálnosti. Ditu P. jsem sledovat přestala a tak ani netuším, zda se mé proroctví, že v této formě si koláč možná upeče za rok či dva naplnilo.
V podstatě šlo o to, že už v roce 2014 mi nesedělo to ohromné množství bílé mouky a cukru, kterým v receptu disponovala. A tak jsem tam místo cukru bílého použila kokosový a místo bílé pšenice celozrnnou špaldu. Dneska už jsme zase jinde a zdravovýživovým hitem je koláč úplně bez mouky a cukru. Třepu se zvídavostí, kam až to půjde dál.

Nadýchanost od tohoto koláče nečekejte. Bude tak zemitý, jak moc špaldovky použijete. Díky jogurtu nebo kysané smetaně však zůstává vláčný. A ještě něco: čím menší bude plech, tím vyšší koláč budete mít. Já ale doporučuji nechat těsto pěkně tenoučké (jako na fotce), zvýrazní se tím lahodná chuť švestek s mákem.
Švestkový koláč s mákem
pro děti od 13. měsíců
Suroviny na plech max. 20×30 cm:
- 200 ml zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
- 80 g kokosového cukru, případně tmavý třtinový cukr
- 2 vejce slepic ze dvora
- 5 lžic olivového oleje
- 180 g špaldové jemně mleté celozrnné mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
- asi 1 kg švestek
- papír na pečení
- čerstvě mletý mák a případně mandlové lupínky na posypání
- datlový nebo javorový sirup
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů C obyčejně nebo 160 horkovzdušně.
Pracujete-li s robotem, nasázejte do mísy smetanu nebo jogurt, cukr, vejce a olej a nechejte řádně promíchat.
Pracujete-li ručně, metličkou nejdříve prošlehejte smetanu nebo jogurt s cukrem a olejem a pak postupně přišlehávejte vejce.
V jiné misce smíchejte zvlášť mouku s práškem do pečiva – pěkně načechrejte vidličkou.
Do tekutého zamíchejte sypkou část a tu vylijte na plech vyložený pečícím papírem.
Na povrch rozmístěte půlky švestek. Nakonec to celé posypejte mletým mákem, případně mandlovými lupínky a povrch můžete ještě pokropit troškou datlového nebo javorového sirupu.
Pečte 30 až 40 minut.