Švestkový koláč s mákem

Původní recept na tuhle dobrotu pochází od Dity P., která roce 2014 vzbudila svým pořadem na ČT hluboké emoce v gastronomických kuloárech i mimo ně. Recept na švestkový koláč jsem si upravila a napsala k tomu tenkrát jeden článek.

V podstatě šlo o to, že mi v tom receptu nesedělo ohromné množství bílé mouky a cukru. A tak jsem tam místo cukru bílého použila tenkrát kokosový, teď muscovado a bílou pšenici nahradila celozrnnou špaldovou moukou. A tak jej peču i dnes.

Nejdříve jsem jej sem, na svůj nový web, ani dávat nechtěla. Pak si mě ten článek znovu našel. Vykoukl při editaci něčeho úplně jiného a já pochopila, že sem taky patří.

Nadýchanost od tohoto koláče nečekejte. Bude tak zemitý, jak moc špaldovky použijete. Díky jogurtu nebo kysané smetaně však zůstává vláčný. A ještě něco: čím menší bude plech, tím vyšší koláč budete mít. Já ale doporučuji nechat těsto pěkně tenoučké (jako na fotce), zvýrazní se tím lahodná chuť švestek s mákem.

Ájurvéda by řekla, že kombinace mléčných produktů s ovocem a vejcem je pěkně těžká na trávení a má v podstatě pravdu. Jenže my si tam dáme koření pro lepší trávení a koláč si dáme tehdy, kdy nám trávení jede naplno. Pěkně s radostí a chutí, takže nic se neuloží, všechno se pěkně spálí a ještě si pochutnáme 🙂

Švestkový koláč s mákem

pro děti od 13. měsíců

Suroviny na plech max. 20×30 cm:

  • 200 ml zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
  • 80 g cukru muscovado nebo kokosový cukr, případně tmavý třtinový cukr
  • 2 vejce slepic ze dvora
  • 5 lžic olivového oleje
  • 180 g špaldové jemně mleté celozrnné mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • tři špetky mletého kardamomu
  • asi 1 kg švestek
  • papír na pečení
  • čerstvě mletý mák a případně mandlové lupínky na posypání
  • datlový nebo javorový sirup

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů C obyčejně nebo 160 horkovzdušně.
Pracujete-li s robotem, nasázejte do mísy smetanu nebo jogurt, cukr, vejce a olej a nechejte řádně promíchat.
Pracujete-li ručně, metličkou nejdříve prošlehejte smetanu nebo jogurt s cukrem a olejem a pak postupně přišlehávejte vejce.
V jiné misce smíchejte zvlášť mouku s práškem do pečiva – pěkně načechrejte vidličkou.

Do tekutého zamíchejte sypkou část a tu vylijte na plech vyložený pečícím papírem.
Na povrch rozmístěte půlky švestek. Nakonec to celé posypejte mletým mákem, případně mandlovými lupínky a povrch můžete ještě pokropit troškou datlového nebo javorového sirupu.
Pečte 30 až 40 minut.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.