Polentový koláč s mandlemi

Jeden recept z archivu, z února 2013. Na blogu měl velký úspěch a vím o tom, že někteří podle něj pečou dodnes. Pochází z dob, kdy jsem měla jen jedno dítě, vlastní rubriku v Apetitu a cukr v jídelníčku tolik neřešila. Dneska bych cukr vyměnila za panelu a zkrouhla na poloviční množství. Publikuji v původním znění s původními fotkami….

Polentu mám ráda především jako vláčnou kaši. Vyladila jsem si ji pro recept s křupavou slaninou a ovíněnou kořenovou zeleninou, co se mi nepovedl vyfotit. Použít ji nasladko jinak, než na kaši, mě samotnou nenapadlo.

Hledala jsem inspiraci ke článku a u Nigelly Lawson našla recept na citrónový koláč s polentou. Bez mouky a s mandlemi. Neznám moc pečených dobrot bez lepku, kde by nebyla potřeba bezlepková mouka. Vlastně jsem doteď neznala žádnou. Původní recept prošel mojí úpravou (jak jinak, že ano) a upřímně jsem vůbec nečekala, že bych z trouby po chvíli mohla vytáhnout takový trhák.

Mandlový koláč s polentou je vláčný, uvnitř lehce křupavý a těžce citrónově návykový.

Až jej budete servírovat, odolejte naléhavým prosbám o recept a pošlete zájemce ke mně na blog. Já vám za to slíbím, že až příště přijdu na další takovou senzaci, podělím se o ni zase tady. Platí?

Podávala jsem jej jednou zdobený kandovaným zázvorem a podruhé byl se srdíčky k Valentýnu. Tatínek byl potěšen a koláč pak skoro celý snědla odpolední Pilná návštěva.

Polentový koláč s mandlemi

na dortovou otvírací formu o průměru 23 cm

Suroviny:

  • 200 g rozpuštěného másla
  • 150 g cukru krupice
  • 160 – 180 g mletých mandlí
  • 100 g polenty (instantní a jemná) – můžete nahradit i kukuřičnou moukou
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • moučkový cukr

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně 160), formu vytřete máslem a vysypte krupičkou.

Cukr vyšlehejte s máslem, pak přidávejte postupně vejce po vejci a vždy pečlivě prošlehejte, aby se vejce spojilo s hmotou.

V samostatné míse smíchejte mandle, polentu, prášek do pečiva a kůru nastrouhanou z citronu. Sypkou směs postupně zapracujte do tekuté.

Těsto nalijte do formy a dejte do trouby. Horkovzdušně mi pečení trvá asi 20 minut – upečený koláč poznáte tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta suchá.

Mezitím vymačkejte šťávu z citronu a smíchejte ji s moučkovým cukrem v množství dle chuti – vznikne sirup.

Hotový koláč vytáhněte z trouby a nechte ve formě. Propíchejte špejlí hojně povrch koláče a nechte chvíli chladnout. Pak lžičkou nanášejte na povrch citronový sirup tak, aby se do koláče vsákl a koláč nechte až do úplného vychladnutí ve formě.

Pak formu otevřete, koláč nazdobte dle libosti a podávejte.