Cukroví bez pečení v Dobrém ránu

Ráno raníčko druhého prosince. Peču a nepouštím troubu. Cukroví bez pečení, víme 🙂 Nojo kecám, troubu jsem zapnula kvůli mrkvovým řezům. Mimo všechny datlovo-ořechové směsi i na ony řezy je v článku recept.

Pečení bez pečení je moje srdeční záležitost aneb zeptejte se mě, co doma dělám s těmi mega pytli ořechů. Nepečené cukroví ze směsi všemožných ořechů a semínek, slazené datlemi a válené pro změnu v další směsi ořechů či semínek (včetně kokosu) je podle mě tou nejzákladnější manou, kterou nám příroda nabízí a kterou nelze v kuchyni ignorovat.

Dělám jim reklamu všude. Tlačím to do rodiny, známých, kamarádů, do žen a mužů co za mnou přijdou na semináře či terapie. Kdo ještě neznáte ořechové kuličky, pravděpodobně je brzy poznáte. 

Je mi záhadou, jak mohlo někoho napadnou dělat nepečené věci z už upečených (a děsně přeslazených) dětských piškotů, když tu máme vlašáky, lískáče, mandle, dýňová, konopná a slunečnicová semínka a v dnešní globální době taky kešu, datle, pekany a goji.

Ano, s ořechy může jít ruku v ruce plíseň. Jenže vše má své pro a proti. Je žádoucí mít na žebříčku hodnot kvalitu před kvantitou. Nemáte-li ořechy vlastní, kupujte ověřený zdroj a vybírejte si třeba vakuová balení a posléze skladujte v chladu a temnu pevně uzavřené.

V Dobrém ránu jsme tohle téma ani neotevřeli. Šlo mi více o zábavu, hraní si se surovinami a ukázku opravdu velké variability ořechových směsí a také možností nepečení.

Troubu jsem ale přece jenom zapnula. To kvůli mrkvovým řezům, které jsou plné zeleniny a fajn jako svačinka no a pak na menší kousky nakrájené perfektně ozdraví přeslazené Vánoce. Co víc si přát. 

V prvním vstupu

… jsme si řekli, co pro mě znamená nepečené cukroví. Jóga posouvá mysl. „Zdravá výživa“ neexistuje.

Druhý vstup

… makové kuličky, mrazem sušený červený rybíz a… mlaskání.

Makové kuličky

Smíchejte 80 g jemně mletých kešu + 20 g mletého máku + datlovou pastu (asi tři vrchovaté lžíce, dolaďte dle chuti) + trochu kokosového tuku.
V jiné míse smíchejte 30 g jemně mletých dýňových semínek + 30 g jemně mletého loupaného konopného semínka + datlovou pastu.

Plácejte malé kuličky z druhé směsi, které obalte první směsí. Skladujte v chladu nebo lednici.

Třetí vstup

… nepoužíváme cukr, čím tedy sladíme? Jáhlové kuličky s kokosem můžou být i krychle. Ondřej vám to ukáže.

Jáhlové kuličky

70 g jáhel spařte vroucí vodou, dejte do rendlíku, zalijte 250 ml moštu (jablečný, borůvkový, karotkový, červená řepa nebo jejich mix), přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte 15 minut. Pod poklicí nechte dojít a vychládnout.

K jáhlám přidejte sušené ovoce (goji, brusinky, rozinky), 40 g jemně mleté směsi oříšků a semínek (mandle, kešu, dýňová a slunečnicová semena), 100 g sušeného jemného kokosu a oslaďte javorovým sirupem. Koulejte kuličky, které obalujte v kokosu. Skladujte v lednici.

Čtvrtý vstup

Ořechové košíčky s čokoládou

Do šťávy z pomeranče (půlka pomeranče bude stačit) namočte 5 rozlomených sušených datlí. Nechejte nasáknout a poté rozmixujte.

150 g jemně mleté směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu) + 80 g sušeného jemného kokosu (nebo zbytek po výrobě kokosového mléka) + mixnuté datle + lžíce kokosového tuku. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte košíčky (třeba za pomocí papírového košíčku).

Košíčky plňte rozpuštěnou kvalitní čokoládou (70%), kterou můžete (a nemusíte) ochutit šťávou ze zbývající půlky pomeranče.

Pátý vstup

… Věra Strnadová v kalendáři není. Mrkvové řezy. Ořechy jsou bezva na mozek! Rekapitulace.

Mrkvové řezy

Plech o rozměrech max. 20×30 cm vymažte máslem, troubu vyhřejte na 170 st.Celsia (150 horkovzduch). Namočte 20 g goji do teplé vody.

Smíchejte 150 g mouky (já nejraději mix špaldová, žitná, pohanková) se lžičkou kypřícího prášku. Přidejte 100 g panely nebo cukru muscovado a dvě lžičky skořice. Promíchejte a přisypte 250 g strouhané mrkve (část nahrubo, část najemno) a 100 g sekaných vlašských ořechů. Nakonec přidejte vymačkané nasáknuté goji.

Zvlášť metlou vyšlehejte 2 vejce a po částech do nich zašlehejte 125 ml oleje (ideál je řepkový). Tekutou směs vlijte do sypké, dobře promíchejte, rozprostřete na plech a pečte až do chvíle, kdy se těsto oddělí od stěn (max. 20 min). Nechte na plechu vychládnout.